Японският автомобилен гигант Хонда прекрати заводското си участие във Формула

...
Японският автомобилен гигант Хонда прекрати заводското си участие във Формула
Коментари Харесай

Хонда и Астън Мартин все по-близо

Японският авто колос Хонда приключи заводското си присъединяване във Формула 1 в края на 2021 година, само че продължава да доставя мотори на Ред Бул и Алфа Таури. Това ще продължи до края на сезон 2025, след което ще бъдат въведени новите правила за задвижващите системи, а Ред Бул и Алфа Таури ще употребяват лични елементи, създадени в партньорство с Форд.

В същото време Хонда наподобява промени своето решение и желае да остане в спорта и след смяната на разпоредбите, още веднъж като пълновръстен снабдител на задвижващи единици. Проблемът пред японците обаче стои в това те да си намерят тим, с който да си партнират.
 Шеф в Хонда: Трябва да участваме във Формула 1 Шеф в Хонда: Трябва да участваме във Формула 1
По-рано пред годината се появи информация, че изпълнителният шеф на Макларън Зак Браун е потърсил Хонда, само че наподобява тези диалози не са било продуктивни. От Уилямс също са се свързали с Хонда, само че най-вероятно отборът от Гроув ще продължи да работи с Мерцедес, изключително откакто някогашният основен пълководец на „ Черните стрели “ Джеймс Ваулс стана началник на Уилямс.

Така единственият логически ход за Хонда остава партньорство с Астън Мартин, а съгласно разнообразни източници в падока двете страни са доста покрай подписването на съглашение. Ако такова фактически бъде подписано то за отбора от Силвърстоун това ще бъде завръщане към моторите на Хонда. Той изживя своите най-силни години точно с мотори на японския производител в интервала 1998-1999, когато тимът носеше името Джордан.

Това не е единствената връзка сред Хонда и Астън Мартин, защото сега в английския екип работи и Мартин Уитмарш. Именно той убеди Хонда да се завърне във Формула 1 през 2015 година с Макларън, само че бе освободен от Уокинг преди връзките сред Макларън и Хонда да се влошат.
 Хонда: Твърде доста взаимоуважение докара до проблемите ни с Макларън Хонда: Твърде доста взаимоуважение докара до проблемите ни с Макларън
Един човек, който обаче бе там до самия край и бе измежду най-отявлените критици на Хонда бе Фернандо Алонсо. Двукратният международен първенец не криеше своето неодобрение от мотора на японците и даже в Гран При на Япония през 2015 го дефинира като „ GP2 мотор “.
 Според Алонсо проблемите с надеждност на Алпин и Макларън-Хонда са несравними Според Алонсо проблемите с надеждност на Алпин и Макларън-Хонда са несравними
От началото на този сезон испанецът е част от Астън Мартин, само че с оглед неговата възраст той едва ли ще бъде в Силвърстоун и през 2026 година, когато се чака да стартира партньорството сред Астън Мартин и Хонда.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР