Японските вишни са достигнали тази година пик на цъфтежа си

...
Японските вишни са достигнали тази година пик на цъфтежа си
Коментари Харесай

Японските вишни цъфнаха по-рано

Японските вишни са достигнали тази година пик на цъфтежа си по-рано, в сравнение с когато и да било от началото на формалното следене преди близо 70 години и съгласно специалисти евентуалната причина е световното стопляне, заяви " Асошиейтед прес ".

Японската " сакура " нормално доближава пик на цъфтежа си през април, тогава в страната стартира новата година за образованието и бизнеса. С течение на времето обаче този интервал се изтегля по-рано във времето и все по-често цветовете прецъфтяват преди първия образователен ден.

Тази година пикът на цъфтежа бе доближат на 26 март в античната столица Киото - най-ранната дата от 1953 година, когато Японската метеорологична организация стартира да събира данни и 10 дни преди междинната дата за 30-годишен интервал. Подобни върхове тази година бяха регистрирани и в други региони на Япония.

" Може да се каже, че повода най-вероятно е въздействието на световното стопляне ", сподели Шунджи Анбе от Японската метеорологична организация.

Тя следи 58 дръвчета в страната и тази година 40 от тях към този момент са стигнали пик на цъфтежа, като 14 от тях са го сторили рекордно бързо. Дърветата всекидневно цъфтят за към две седмици всяка година - от появяването на първата пъпка до цялостното прецъфтяване и рухване на цветовете. Тези растения са чувствителни на температурни промени и времето на цъфтежа дава скъпа информация за проучванията на климата, сподели Анбе.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР