Японски учени успяха да променят траекторията на светлинен лъч, сякаш

...
Японски учени успяха да променят траекторията на светлинен лъч, сякаш
Коментари Харесай

Псевдогравитацията във фотонните кристали изкривява светлината като черните дупки

Японски учени съумяха да трансформират траекторията на светлинен лъч, като че ли той се въздейства от гравитацията. Чрез деликатно изкривяване на фотонен кристал откривателите са задействали „ псевдогравитация “, която е привлякла частици светлина. Откритието може да откри приложение в оптичните системи.

Една от странните особености на Общата доктрина на относителността е въздействието на тъканта на пространство-времето върху светлината. Благодарение на това събитие обектите с извънредно огромна маса – черните дупки или цели галактики – изкривяват светлината, попадаща в техния обхват, и усилват далечните обекти като лещи. Същият резултат е допустимо да се възпроизведе във фотонните кристали, написа New Atlas.

Фотонните кристали се употребяват за надзор на светлината в оптичните устройства и нормално са направени от няколко материала, които образуват повтаряща се конструкция. Според теорията деформациите в тези кристали са в положение да пренасочват светлинните талази аналогично на галактическите гравитационни лещи. Това събитие се назовава псевдогравитация.

В новото проучване екип от учени от университета Тохоку ревизира тази концепция, като употребява силициев фотонен кристал. Те са деформирали неговата конструкция по подобен метод, че клетките на решетката, в началото идентични и ситуирани на разстояние 200 микрона една от друга, са деформирани по повърхността. След това към кристала е ориентирано лъчение от терахецовия диапазон.

На противоположната страна на кристала са направени два изходни отвора – един над входната точка и един под нея. Ако псевдогравитацията не работеше, лъчът щеше да се движи по права линия и нямаше да излезе назад. Но в деформирания кристал светлинните талази се изкривяват и излизат сполучливо през долния отвор.

От научна позиция това значи, че фотонните кристали могат да се употребяват за основаване на гравитационни резултати. А на процедура този способ може да се употребява за надзор на светлината в оптичните системи и други устройства, като да вземем за пример в 6G мрежите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР