Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия

...
Японски молекулярен биолог е изследвал промяната в генома на новия
Коментари Харесай

Попадането на коронавируса сред норките намалило разпространението му

Японски молекулярен биолог е изследвал смяната в генома на новия ковид в популациите на норките и открил, че огромна част от новите разновидности в неговата РНК понижават степента на заразяване с COVID-19 при хората, заяви ТАСС.

Разпространението на ковид измежду норките стана огромен проблем за човечеството, защото в техните популации SARS-CoV-2 мутира бързо и по-късно може още веднъж да се върне при хората. Анализът на генома на тези варианти на вируса, които са необятно публикувани измежду норките, демонстрира, че те или рядко заразяват човек, или изобщо не се срещат при хората, написа доцент Томоказу Кониши от университета в префектура Акита в публикация в електронната библиотека bioRxiv.

В края на април медии в Нидерландия оповестиха, че локалните епидемиологични служби са разкрили следи от новия ковид в организмите на норки от две ферми. Според управляващите източник на болестта измежду норките били инфектирани служащи в предприятията.

По-късно коронавирусът е засечен във ферми за норки в Съединени американски щати, Канада, Дания и други страни, което принуди управляващите всеобщо да унищожат животните и да наложат забрани или ограничавания за развъждането им. Допълнително безпокойство измежду учените и управляващите бе, че вирусът мутира изключително бързо, откакто попадне измежду популация на норки и елементарно се предава от хората на животните и назад.

Доц.Кониши детайлно анализирал какви разновидности се появяват в генома на ковид при попадането му в популация на норки. Той употребявал данните, с цел да изследва в каква посока се движи еволюцията на новия ковид, като съпоставил промените в генома на вирусите в животинските ферми с вариантите на SARS-CoV-2, циркулиращи измежду жителите на страните с изумени от болестта ферми.

Анализът посочил, че в няколко района на Европа вирусите измежду норките и измежду хората стартират да се трансформират по разнообразни еволюционни траектории, което последователно направило първите по-слабо заразни и рискови за хората. Експертът твърди, че вариантите, които сега циркулират измежду животните, не се срещат измежду популацията на Нидерландия и други страни, в които имаше инфектирани ферми на норки.

Щамовете, които се предаваха от хора върху норки и започнаха да се популяризират в края на лятото, сега съвсем изцяло са изчезнали от популацията. В същото време нараства смъртността от Ковид-19. Според откривателя това е доказателство, че вариантите от норките са по-слабо заразни и носят по-малко вреди на индивида в съпоставяне на разновидностите на вируса, които неотдавна циркулират измежду хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР