Японски астрономи проучиха пробите, които сондата Хаябуса-2 взе от астероида

...
Японски астрономи проучиха пробите, които сондата Хаябуса-2 взе от астероида
Коментари Харесай

Откриха газове, по-стари от Слънчевата система, в пробите от астероида Рюгу

Японски астрономи изследваха пробите, които сондата " Хаябуса-2 " взе от метеорита Рюгу, и се натъкнаха на газ, който е съществувал още преди Слънчевата система да се оформи преди 4,6 милиарда години, заяви в. " Йомиури ".

След като нагряват частиците от астероида до 1800 градуса по Целзий, учените получават газове като хелий, неон и аргон. Допълнителен разбор опказва, че тези субстанции евентуално са по-стари от нашата Слънчева система.

Според откривателите в началото образците от тези газове са били в състава на свободно движещи се в космоса диаманти и графити. Впоследствие те вземат участие в състава на огромен метеорит, от който се отделя Рюгу.

През септември астрономите оповестиха, че Рюгу е зародил в далечна външна страна на Слънчевата система към два милиона години след нейното оформяне.

Японската сонда " Хаябуса-2 " бе изстреляна в космоса при започване на 2014 година за проучване и взимане на проби от метеорита Рюгу. През февруари 2019 година пробите бяха взети, а в края на 2020 година галактическият уред достави на Земята капсула с взетите мостри.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР