Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка

...
Японски астрофизици разказаха за откриването на втора гигантска черна дупка
Коментари Харесай

Втора гигантска черна дупка откриха в Млечния път

Японски астрофизици описаха за откриването на втора гигантска черна дупка в Млечния път. Досега учените знаеха за съществуването на единствената свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката – Стрелец A*.

За проучването на астрофизиците оповестява Science News.

Черната дупка се намира на 200 светлинни години от центъра на Млечния път. Обектът с облак заема област от пространството с диаметър към 0,3 светлинни години и е 100 хиляди пъти по-тежък от Слънцето.

За съпоставяне масата на Стрелец A* надвишава слънчевата четири милиона пъти. Учените обаче още не подсигуряват, че са разкрили точно черна дупка.

Изводите са направени по резултати от наблюдения на газовия облак CO-0.40-0.22 благодарение на телескопа в радиообсерваторията на Нобеяма. В този облак частиците се движат в необятен период скорости. Наблюденията в инфрачервения и оптичния диапазон не са открили огромни обекти в CO-0.40-0.22.

Това разрешило на астрофизиците да създадат догатката, че черна дупка форсира частиците до високи скорости. Учените считат, че тя може да се отнася към класа междинни обекти, защото е по-тежка от нормална черна дупка, само че е по-лека от свръхмасивните.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР