Японската кухня е неповторима и привлекателна за всички, които обичат

...
Японската кухня е неповторима и привлекателна за всички, които обичат
Коментари Харесай

Тънкости при приготвяне на суши

Японската кухня е неповторима и привлекателна за всички, които обичат изискания невероятен усет. Вкусно и апетитно суши можете да приготвите и в домашни условия.

Традиционните съставни елементи за суши са сьомга, листа от водорасли нори, които са пресовани, също така – скариди, ориз за суши, хайвер на зърна, уасаби, маринован джинджифил, рачешки ролца, меко сирене, соев сос.

Големите ролове се назовават футо-маки, дребните – хосо-маки. Необходима ви е плетена бамбукова поставка за по-лесна работа с съставените елементи за приготвянето на суши.

Върху бамбуковата поставка се слага един лист нори, като гладката му страна би трябвало да е откъм подложката.

 Суши Сет

Намокрете пръстите си с вода и сложете в долната една трета на листа ориза и спомагателните съставки. Навийте норито на руло благодарение на бамбуковата поставка, като се движите от долу нагоре. Придържайте плънката с пръсти.

Навивайте постепенно, като притискате компактно. След това рулото се поставя върху дъска и се нарязва на ролове.

За да приготвите ориза за суши, използвайте ориз, който е особено предопределен за тази цел. Измийте 180 грама ориз във вода, до момента в който тя не стане транспарантна.

Сварете ориза за две минути в 250 мл вода. Изключете котлона и оставете ориза да набъбне 10 минути под похлупак. Махнете капака и оставете за още 10 минути.

Смесете една чаена лъжичка сол и една чаена лъжичка захар, а по-късно две чаени лъжички оризов оцет. Разбъркайте всичко и леко затоплете. Пресипете ориза в купа, прибавете маринатата и разбъркайте. Трябва да получите към 450 грама подготвен ориз.

Оризовият оцет не може да бъде сменен с ябълков или винен, защото те имат характерен мирис. Но в случай че се постанова, можете да употребявате винен оцет, в който да добавите една чаена лъжичка захар и половин чаена лъжичка вода. Всеки рол се топва в примес от малко уасаби и соев сос, а по-късно се хапва дребно късче маринован джинджифил за изчистване на усета.

 Приготвяне на Суши

Сред най-известните ролове са роловете Калифорния, които могат да бъдат приготвени у дома. Необходими артикули: половин авокадо, 1 краставица, 250 грама ориз, 4 супени лъжици сусам, 1 чаена лъжичка лимонен сок, 60 грама рачешки ролца, 1 супена лъжица майонеза, 2 листа нори.

Ролцата се разрязват по дължина, авокадото се почиства от кората, отделя се костилката, нарязва се на дълго на ленти и се напръсква с лимоновия сок.

Краставицата се разрязва по дължина и по-късно се нарязва на квадратчета. Сусамът се запържва на тиган без лой. Върху бамбуковата поставка се поставя транспарантно фолио, върху него се поставя норито.

Оризът се разделя на две, едната се разпределя отмерено върху норито и леко се притиска. Норито се обръща доста деликатно, тъй че оризът да е от страната на транспарантното фолио.

От вътрешната страна норито се намазва с половината майонеза в долната една трета на листа, разпределят се половината нарязани рачешки ролца, авокадото и краставицата.

С помощта на бамбуковата поставка се навиват рула и се нарязват на ролове. С останалата плънка се цялостни втори лист нори. Готовите ролове се овалват в сусам.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР