Японката Яйои Кусама е най-продаваната жива художничка в света. От

...
Японката Яйои Кусама е най-продаваната жива художничка в света. От
Коментари Харесай

Най-продаваната жива художничка: На 93 г. в психитрична болница, но все още рисува всеки ден


Японката Яйои Кусама е най-продаваната жива художничка в света. От 70-те години на предишния век тя живее в психиатрична болница. Днес е на 93 години и към момента продължава всеки ден да рисува.

Някои от последните ѝ творба са показани в нова галерия „ Яйои Кусама: от 1945 година до през днешния ден “ в музея M+ в Хонконг.

Това е най-голямата ретроспекция на нейното изкуство в Азия отвън родната ѝ страна.

Картини за милиони долари

Кусама е известна със своите присъщи статуи от тиква и картини с точки, които постоянно се продават на търг за милиони долари.

Тя се радва на от ден на ден триумфи през последното десетилетие.

Билети за нейните съоръжения Infinity Mirror Room се разпродават в музеите по целия свят.
View this post on Instagram



„ Рисувам всеки ден. Ще продължа да сътворявам свят, изпълнен с страхопочитание пред живота, прегръщайки всички послания за обич, мир и галактика “, споделя Кусама пред Си Ен Ен.
View this post on Instagram



Нейната история обаче е история на промяна. Японката потвърждава силата на изкуството да лекува контузиите и напомня, че креативните пориви са по-могъщи от демоните на депресията.

Консервативност и липса на поддръжка

Яйои Кусама е родена през 1929 година в провинциалния град Мацумото и от дребна знае, че желае да бъде художник. Тя демонстрира своите очарования към естествените форми и присъщите за нея точки. Твърди, че точно тях е видяла във привидение.

Кусама обаче не се радва на поддръжка от фамилията си. Майката постоянно грабвала рисунките, преди момичето да успее да ги приключи. В това време упоритостите на дамите да изразят себе си не са приети. Очакванията на околните на Кусама били тя да се омъжи и да има деца, и то след организиран брак, споделя Би Би Си.

Мисия: Да шпионира татко си с любовницата му

Същевременно майката на дребната художничка схваща, че брачният партньор ѝ изневерява и я принуждава да го шпионира с любовниците му. Кусама изживява това извънредно травматично и даже развива омерзение към секса за цялостен живот.

Тя осъзнава, че не принадлежи на това място и един ден през 1957 година зашива доларови банкноти за кимоното си и потегля през Тихия океан, решена да завладее Ню Йорк.
View this post on Instagram



Свят, доминиран от мъже

През 60-те и 70-те години на предишния век тя се пробва да откри своето място в доминирания от мъже свят на изкуството в Америка. Като жена, освен това японка, тя се сблъсква с дискриминирането в креативните среди. А поради открадването на някои от концепциите ѝ развива психологични болести и прави опити за самоубийство.

Желанието на Кусама да основава обаче постоянно остава по-голямо от желанието ѝ да почине.

В Съединени американски щати тя стартира да демонстрира творбите си на разнообразни места наоткрито, като самобитен протест против комерсиализиращото се изкуство. В доста от тях обаче тя подчертава върху голотата и провокира скандал, който стига до родната ѝ Япония. Консервативното семейство на Кусама не приема изразните и средства, а даже и американската преса подлага на критика показаното като „ безпределно предпочитание за гласност “.

Спасението на арт терапиите

Все по-разочарована и депресирана, тя се завръща вкъщи, където още веднъж прави опит за самоубийство, тъй като никой не поддържа креативните ѝ пориви. По-късно художничката намира болница, в която се организират арт лечения и където тя още веднъж намира себе си в изкуството.

До този миг Кусама е съвсем забравена като създател както вкъщи, по този начин и в чужбина, само че показвайки увереност, тя се възвръща от нулата, а цената на работата ѝ последователно е преоценена.

Преоценяване на творчеството ѝ

През 1989 година в Центъра за интернационалните модерни изкуства в Ню Йорк има изложения с нейни произведения, а четири години по-късно японският историк на изкуството Акира Татехата съумява да убеди държавното управление, че тя би трябвало да бъде първият соло актьор, който да съставлява Япония на Венецианското биенале през 1993 година

Свръхсензитивната Кусума би трябвало да бъде съпроводена от психотерапевт, тъй като се опасява от нервозен срив. Изложбата ѝ обаче има свръхестествен триумф и води до голяма промяна в метода, по който тя е одобрявана в Япония.

Едно от посланията на Кусама са, че любовта би трябвало да я има постоянно. Тя желае хората да бъдат в мир, да усещат топлота и да се грижат един за различен.
View this post on Instagram



„ Кусама е доста повече от тиквени статуи и шарки на точки. Тя е мъдрец на дълбока философия – новаторска фигура, която посредством изкуството разкрива толкоз доста за себе си и своята накърнимост. Тя употребява персоналните си битки като източник на ентусиазъм “, разяснява кураторът на последната ѝ галерия в М+ Дориун Чонг.

В нея експозициите на Кусама са показани хронологично и тематично. Специално внимание е отделено на нейната визия за безкрайността с картините ѝ „ Infinity Net “. Сред тях е и специфична картина, която тя основава, откакто за първи път вижда Тихия океан от прозореца на самолета през 1957 година, когато се реалокира в Съединени американски щати.

Инсталацията „ Самозаличаване “ пък е основана сред 1966 и 1974 година – интервал, в който се бори за своето място измежду американските актьори мъже.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР