Япония започна втория етап на изпускането на пречистени отработени води

...
Япония започна втория етап на изпускането на пречистени отработени води
Коментари Харесай

В Япония започна второто изхвърляне на води от АЕЦ „Фукушима“

Япония стартира втория стадий на изпускането на пречистени отработени води от развалената АЕЦ „ Фукушима “ в Тихия океан, откакто при първия стадий в интервала от 24 август и 11 септември не бяха надхвърлени откритите безвредни нива на замърсяване, съобщи Йонхап.

Европейски Съюз упорства Япония да продължи да следи за радиоактивността в рибата и водораслите

Очаква се втората фаза на изпускането, почнала през днешния ден сутринта, да продължи до 23 октомври, съгласно известия в японски медии, Общо в океана ще бъдат изхвърлени 7800 тона вода, съвсем същото количество, като това от първия интервал. Дневното ще се изхвърлят по 460 тона вода.

Компанията оператор на развалената АЕЦ „ Фукушима “, ТЕПКО, възнамерява да изпусне водата, съхранявана в резервоари, след пречистването ѝ посредством специфична система през тунел, достигаща 1 км във вътрешността в океана.

Япония стартира да изпуска в Тихия океан обработена радиоактивна вода

При пречистването са били отстранени 62 типа радиоактивни субстанции, като се изключи трития, който може да бъде понижен до интернационално признатото безвредно ниво посредством разреждане с морска вода.

Японското държавно управление, управляващите на на префектура Фукушима и ТЕПКО постоянно проучват концентрацията на тритий в морската вода и рибата към атомната електроцентрала от началото на първото изхвърляне и не оповестяват за отклонения. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР