Япония възобнови вноса на ирански петрол, който бе спрян зарадите

...
Япония възобнови вноса на ирански петрол, който бе спрян зарадите
Коментари Харесай

Япония възобнови вноса на ирански петрол

Япония възобнови вноса на ирански нефт, който бе спрян зарадите глобите на Съединени американски щати.

Японската рафинерия Fuji Oil е купила 2 млн. барела недопечен петрол от Иран, претрупан на супертанкера Kisogawa, който към този момент пътува към Страната на изгряващото слънце, като се чака да дойде на 9 февруари, оповестяват от компанията, представени от Reuters.

Това е първият товар за Япония, откакто Токио контракти право на изключение от американските наказания, които влязоха в действие през ноември.

Техеран със удовлетворение удостовери новината, която ще донесе свежи доходи на закъсалата иранска стопанска система.

" След Китай, Южна Корея, Индия и Турция, Япония също стартира развой на импорт на ирански нефт ", разгласи шефът на централна банка на Иран Абдолназер Хемати пред държавната осведомителна организация IRNA.

Иранският експорт на нефт внезапно спадна, откакто американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще се отдръпват от съглашението, което лимитира противоречивата нуклеарна стратегия на Иран и ще вкара още веднъж наказания против Техеран. Най-болезнените от тях са ориентирани точно към петролната промишленост на страната, която е главен дирек на стопанската система й.

Въпреки това бяха предоставени изключения на най-големите ирански петролни клиенти - Япония, Китай, Индия, Южна Корея, Тайван, Италия, Гърция и Турция, които им разрешават да внасят малко нефт за още 180 дни.

Иранският нефт съставлява 5.3% от общия импорт на недопечен нефт в Япония през 2018 година Страната на изгряващото слънце е един от най-големите международни вносители на нефт, като през 2017 година е внесла количества от суровината на стойност 63.7 милиарда $, по данни на The World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР