Япония планира да модернизира пет летища и 11 морски пристанища

...
Япония планира да модернизира пет летища и 11 морски пристанища
Коментари Харесай

Япония планира да модернизира летища и пристанища, за да бъдат използвани от отбранителните сили на страната

Япония възнамерява да модернизира пет летища и 11 морски пристанища в близко бъдеще, като ги обнови, тъй че да могат да се употребяват от отбранителните сили на страната и бреговата защита при положение на „ военни изключителни обстановки “. Това оповестява.

The government plans to designate five airports and 11 ports in the country as facilities that can be used by the Self-Defense Forces and the Japan Coast Guard in ordinary times.
— The Japan Times (@japantimes)

Очаква се проектът да бъде утвърден скоро на среща на групата министри, което ще приготви пътя за осъществяването на плана през идната фискална година, която стартира през април. През първата година се възнамерява да бъдат отделени 230 милиона $ за тази самодейност.

На някои летища се чака построяването на по-дълги писти и площадки за изтребители и транспортни самолети. В пристанищата се планува построяването на докове, способни да одобряват разрушители, фрегати и други огромни военни кораби.

В своята Стратегия за национална сигурност, утвърдена през 2022 година, японското държавно управление разпознава нуждата от възстановяване на функционалностите на публичната инфраструктура, тъй че силите за самозащита и японската брегова защита да могат да реагират по-ефективно при изключителни обстановки.

Отбелязва се, че модернизацията на оборудванията може да бъде от изгода за локалните поданици, защото ще им разреши да бъдат употребявани за комерсиална логистика и туризъм, само че остават опасенията, че при изключителни обстановки осъвременените пристанища и летища могат да станат цели на въоръжени офанзиви.

Петте летища, определени за рационализация, се намират в четири префектури - Фукуока, Нагасаки и Миядзаки, както и в Окинава. От 11-те пристанища пет са ситуирани на основния северен остров Хокайдо, четири в префектурите Кагава и Коти на западния остров Шикоку и по едно в префектурите Фукуока и Окинава.

По-рано беше обявено, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и японският министър председател Фумио Кишида ще показват проект за преструктуриране на американското военно командване в Япония идващия месец на фона на общи опасения за Китай.

Също по този начин Politico, базирайки се на източници, заяви, че Япония има намерение да се причисли към по този начин наречения втори параграф от тристранното тихоокеанско отбранително партньорство на Англия, Съединени американски щати и Австралия AUKUS, съгласно което участниците ще подпишат необятно съдействие в региона на военни технологии до края на 2024 година или началото на 2025 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР