Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, губейки

...
Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, губейки
Коментари Харесай

Япония изпада в рецесия, Германия сега е третата по големина икономика в света

Япония ненадейно изпадна в криза в края на предходната година, губейки купата си на трета по величина стопанска система в света в интерес на Германия и повдигайки подозрения по кое време централната банка ще стартира да излиза от своята десетилетна ултра-разхлабена парична политика, предава " Ройтерс ".

Някои анализатори предизвестяват за ново стесняване през настоящото тримесечие поради едва търсене в Китай, едва ползване и прекъсване на производството в поделение на Toyota Motor Corp.

" Това, което е изключително поразително, е мудността в потреблението и финансовите разноски, които са основни стълбове на вътрешното търсене ", сподели Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

" Икономиката ще продължи да няма инерция за момента, без основни мотори за напредък. "

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Япония падна с 0,4% на годишна база в интервала октомври-декември след спад от 3,3% през предходното тримесечие, демонстрират държавни данни в четвъртък, обърквайки пазарните прогнози за нарастване от 1,4%.

Две поредни тримесечия на стесняване нормално се смятат за техническото определение на криза.

Въпреки че доста анализатори към момента чакат Централната банка на Япония да приключи огромните си парични тласъци тази година, слабите данни може да хвърлят подозрение върху прогнозата й, че нарастващите заплати ще поддържат потреблението и ще поддържат инфлацията трайно към задачата от 2%.

" Два поредни спада на Брутният вътрешен продукт и три поредни спада на вътрешното търсене са неприятни вести, даже в случай че проверките могат да трансформират окончателните цифри на границата ", сподели Стефан Ангрик, старши икономист в Moody`s Analytics.

" Това прави по-трудно за централната банка да оправдае повишение на лихвените проценти, да не приказваме за поредност от покачвания. "

Министърът на стопанската система Йошитака Шиндо подчерта необходимостта от реализиране на стабилен растеж на заплатите, с цел да се поддържа потреблението, което той разказа като  " липса на подтик " заради възходящите цени.

Йената беше постоянна след данните и за последно беше 150,22 за $, покрай тримесечно дъно, достигнато по-рано през седмицата.

Доходността на японските държавни облигации падна след данните, защото някои търговци отдръпнаха залозите за ранна смяна на политиката на Банката на Япония (BOJ). Референтната 10-годишна рентабилност се намали с 4 базисни пункта до 0,715%. Nikkei отваря нов раздел, междинната стойност на акциите се увеличи до 34-годишни върхове, като данните в допълнение поддържат неотдавнашните уверения от BOJ, че разходите по заеми ще останат ниски даже след края на негативните лихви.

" Слабото вътрешно търсене затруднява BOJ да се насочи към стягане на паричната политика ", сподели Наоми Мугурума, основен пълководец по облигации в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. " Препятствието за преустановяване на негативните лихви през март се увеличи. "

Частното ползване, което съставлява повече от половината от икономическата интензивност, спадна с 0,2% спрямо пазарните прогнози за растеж от 0,1%, защото възходящите разноски за живот и топлото време обезсърчиха семействата да се хранят на открито и да купуват зимни облекла.

Капиталовите разноски, различен основен мотор на растежа на частния бранш, паднаха с 0,1% спрямо прогнозите за растеж от 0,3%.

И потреблението, и финансовите разноски се свиват за трето следващо тримесечие.

Големите компании чакат да усилят финансовите разноски със 13,5% през годината, приключваща през март, сподели тримесечно изследване. Но анализаторите посочват забавяне на действителните инвестиции поради възходящите разноски за първични материали и дефицита на работна ръка.

Последните данни за поръчките на машини, считани за водещ знак за финансовите разноски, демонстрираха стесняване през ноември и поставиха под подозрение мнението на BOJ, че постоянните вложения ще поддържат стопанската система.

Външното търсене, или износът минус вносът, способства с 0,2 процентни пункта за Брутният вътрешен продукт, защото износът набъбна с 2,6% по отношение на предходното тримесечие.

Банката на Япония поставя основите за преустановяване на негативните лихвени проценти до април и за преразглеждане на други елементи от своята извънредно разхлабена парична рамка, само че е евентуално да се забави с всяко последващо стягане на политиката на фона на продължаващи опасности, споделиха източници на " Ройтерс ".

Излизането от политиката на пригаждане ще пристигна в миг, когато Федералният запас на Съединени американски щати е на пауза след нападателните покачвания на лихвените проценти и се чака да понижи разноските по заемите тази година.

Международният валутен фонд преразгледа прогнозата си за световен напредък през януари, защото вероятностите за Съединените щати и Китай се усъвършенстваха, само че предизвести за опасности, в това число геополитическо напрежение в Близкия изток.

Докато чиновниците на BOJ не са предложили по кое време могат да сложат завършек на негативните лихвени проценти, много играчи на пазара чакат това да се случи през март или април. Проучване на  " Ройтерс ", извършено през януари, сподели, че април е най-хубавият избор измежду икономистите за занемаряване на политиката на негативни лихви.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР