Япония може да отложи кандидатурата си за Зимните олимпийски игри

...
Япония може да отложи кандидатурата си за Зимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Японският град Сапоро може да отложи кандидатурата си за Зимните олимпийски игри за 2034 година

Япония може да отсрочи кандидатурата си за Зимните олимпийски игри с 4 години и Сапоро да кандидатства за домакинство за 2034 година поради свадите с корупция на Игрите в Токио, оповестява организация " Франс прес ". Сапоро имаше упоритост да бъде хазаин на Олимпийските игри през 2030 година, само че президентът на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита съобщи пред медиите, че " е мъчно да се продължи напред, без да се получи разбирането на популацията ".

Коментарът му идва в миг, в който тече следствие за обвинявания в корупция и нагласени покупко-продажби, свързани в Летните олимпийски игри в Токио през 2020, които бяха отсрочени за 2021-ва поради пандемията от КОВИД-19.

Ямашита разкри, че разисква кандидатурата с кмета на Сапоро, който беше избран отново на поста си предходната неделя. Той обаче разгласи, че възможната кандидатура ще бъде за 2034 година, вместо през 2030, уточнявайки, че изборът на кмет " е посочил ясно, че доста хора в града имат страхове и терзания " по отношение на организирането на Олимпийски игри.

Проведена анкета пред изборните бюра сподели, че болшинството от гласоподавателите се опълчва на кандидатурата на Сапоро. От 651 запитани гласоподаватели 53% са се оповестили против кандидатурата, 27% са били за Олимпийските игри, а 20% не са изразили мнение.

Градът Сапоро към този момент разгласи, че няма да прави референдум с въпрос за провеждането на Олимпийските игри. През декември Сапоро разгласи, че ще спре да популяризира кандидатурата и ще организира национално изследване за поддръжката на популацията за провеждането на спортното събитие.

Други претендент за провеждането на Зимните олимпийски игри през 2030 година - Солт Лейк Сити, към този момент разгласи, че също избира да провежда Игрите през 2034-а.

Ванкувър (Канада) и испанския тандем Барселона-Сарагоса също отдръпнаха кандидатурите си. Швеция обаче счита да кандидатства за домакинство през 2030 година.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР