Япония е един от най-големите производители на пластмасови отпадъци в

...
Япония е един от най-големите производители на пластмасови отпадъци в
Коментари Харесай

Как Япония се отказва от пластмасата за еднократна употреба

Япония е един от най-големите производители на пластмасови боклуци в света. Производството на пластмасови бутилки до 23,2 милиарда годишно, като през 2004 година е било 14 милиарда. За наслада страната на изгряващото слънце може да се похвали с усъвършенствана технология за преработване - почти 2,6 милиарда бутилки се изгарят или изпращат в депа. И все пак не са малко тези, които попадат във водата или почвата.   Повечето поданици на Токио изхвърлят разделно боклука си, написа BBC. Но  пластмасите за еднократна приложимост – артикули, получени най-вече от химикали на основата на горива, е мъчно да бъдат избегнати. 
Столицата на Япония е затрупана от вендинг автомати, продаващи питиета в пластмасови бутилки, подготвени кутии с храна и торбички с корен от репей, моркови и  подсладена соя.  В супермаркетите плодовете в мрежа, опаковани в пластмасови картонени кутии, а по-късно обгърнати във фолио, са постоянно срещана панорама. През 2014 година Япония генерира 32,4 кг пластмасови боклуци от опаковки на глава от популацията. Така тя се подрежда на второ място след Съединени американски щати с 40 кг на глава от популацията.

По време на пандемията COVID-19 казусът с отпадъците става още по-голям, защото хората пазарят главно полуфабрикати - замразени пици и месни артикули, с цел да не губят време в ненужно готвене. 
За да прекрати лавинообразното струпване на пластмасовите боклуци, Токио вкарва приложение, което демонстрира от къде можете да си налеете вода или друга напитка в свое лично шише. Работещите в обедната отмора употребяват кутии за храна, които носят от домовете си, а не поръчват от прилежащите заведения за хранене. Във от ден на ден магазини напитките се оферират в стъклени бутилки.   Добрата вест е, че концепцията за понижаване на употребяваната пластмаса става все по-популярна в Япония. Въпреки персоналните старания на потребителите, би трябвало да оказан напън и върху индустрията и локалните държавни управления, с цел да случи същинската смяна.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР