Янка Калайджиева взима пенсия от 520 лв, това е под

...
Янка Калайджиева взима пенсия от 520 лв, това е под
Коментари Харесай

Колко домакинства получават енергийни помощи?

Янка Калайджиева взима пенсия от 520 лева, това е под линията на беднотия от 526лв. и по тази причина се постанова да употребява енергийни помощи. А неяснотата каква ще е цената на тока след либерализацията на пазара я тревожи.

" Как ще се оправя? 520 лв. ми е пенсията, кое да заплащам по-напред - храна ли? Добре, че най-малко нещичко си произвеждаме тука другояче не знам по какъв начин ще се оправим. Ако се опрем на енергийните помощи не са задоволителни и няма да стигнат. Те са 540 лв. ", показва Янка Калайджиева – пенсионер.

Малко над 32 хиляди са подадените молби за енергийни помощи в една от най-бедните области у нас - Благоевград, единствено за този отоплителен сезон. Те обаче с всеки минал сезон порастват от ден на ден.

" От тях са 26 хиляди 105 отпуснати, а 6,150 отказани. Смея да настоявам, че ние сме една от огромните области, в която има много подадени молби и надлежно отпуснати помощи ", уточни Станка Михова – основен специалист в Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ – Благоевград.

От Центъра за проучване на демокрацията не чакат шокова смяна в цената на тока у нас в идващите години.

" Цената на ел. сила в България и ЮИЕ ще се движи сред 80 и 90 евро на МВч до 2030 година което значи, че цената ще бъде покрай сегашните нива на контролирания пазар. Не чакаме огромна смяна на цената на ел. силата, без значение дали ще има цялостна или частична либерализация ", сподели Мартин Владимиров, енергиен специалист в Центърът за проучване на демокрацията.

И въпреки всичко - към 200 хиляди семейства в цялата страна получават енергийна поддръжка, което е незадоволително показват специалисти, и упорстват обсегът да бъде уголемен. Трябва да бъдат употребявани както стратегии за помощ на най-бедните семейства, по този начин и средствата от Фонда за сигурност на електроенергийната система

" Той се не употребява, с цел да понижи енергийната беднотия, за което е изработен, а се употребява за погашение на големи дотации за въглишните електроцентрали, които създават ел. сила на доста по-високи цени от всички останали. Цялото общество, ние които получаваме средствата от фонда за енергийна сигурност плащаме тези дотации. Ако те бъдат отстранени и бъдат разпределени за подкрепяне на енергийно бедните ние имаме задоволително средства да решим казуса на цялото общество, тъй като става въпрос за 2 млрд.лв. на година ", сподели Мартин Владимиров, енергиен специалист в Центърът за проучване на демокрацията.

Средствата за енергийна помощи могат да идват и от продажбата на квоти въглероден двуокис на европейския пазар, което няма да изисква средства от страната, каквото предлага Европейската комисия, напомнят специалисти. Други пък са на мнение, че въпреки всичко има риск от увеличение на цената на тока за битовите консуматори при либерализацията на пазара. И тези опасности би трябвало да бъдат сведени до най-малко преди да ударят по джоба на потребителя.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР