Ян Калчев, изпълнителен директор на Витоша ски, изговори на суперлативи

...
Ян Калчев, изпълнителен директор на Витоша ски, изговори на суперлативи
Коментари Харесай

Витоша ски си уреди пътека за промяна в Закона за горите

Ян Калчев, изпълнителен шеф на " Витоша ски ", изговори на суперлативи най-вече за преимуществата на планината от вида на това, че Витоша е живот и орис, и опазване на здравето. Той настоя обаче към този момент чисто практично, че за пистите на Витоша е нужно слагане на уреди за неестествен сняг. Реално без произвеждането на неестествен сняг, доста мъчно можем да отговорим на прилежащите на България курорти. Ако на нас ни бъде позволено да стопанисваме пистите и принадлежащите към тях територии и да изградим водни огледала за произвеждане на неестествен сняг, ние освен, че ще подсигуряваме да се създава сняг, само че и ще можем да взимаме ограничения във връзка с опазването на гората, изясни Калчев.

Петър Петров, юрист на " Витоша ски ", съобщи, че желанието на вложителя, което е, декларирано през цялото време, е да се подменят всички уреди на Витоша. Нито един вложител не може да извърши каквото и да било и не може да направи тази инвестиция. От " Витоша ски " имат предпочитание, само че без смяна в Закона за горите това не може да се случи. Съоръженията на Витоша са строени 1983 година и са морално и физически остарели. Тези уреди би трябвало да бъдат отстранени и сменени с нови. Дори да бъдат ремонтирани, не могат да отговорят на новите условия за сигурност, изясни юрист Петров.

" Реално видяно нашето предпочитание е да създадем инвестицията за оборудванията, стига страната да сътвори изискванията по тази причина ", уточни Петър Петров.

Президентът Румен Радев запита дали Законът за горите е главният проблем, а юрист Петров отговори, че това е главният проблем, макар че могат да бъдат изброени най-малко още хиляда казуса. На Витоша има единствено една законна писта - Витошко лале, а всичко останало се води поляни и горски територии, като законно не са ски писти. Друг проблем - проектът за ръководство на Витоша, който от 2012-2014 година не е в действие.

" Нашият притежател е подготвен незабавно да стартира подмяната на оборудванията с нови, отговарящи на европейските стандарти, стига нормативната уредба да ни го разреши ", акцентира юристът. Част от Драгалевския въжен превоз да вземем за пример може да се употребява за построяването на стълбове за нови лифтове, само че на други места трябват нови.

Зам.-министърът на земеделието Георги Джиков съобщи, че топката не е в министерството, а вложителят може да стартира съответните процедури по рационализация на естествения парк. Ако става въпрос за ново строителство и нови трасета, заповядайте в Министерство на земеделието. Важно е да действаме бързо, вярно и да спазим всичките закони в България, прикани Джиков.
 Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша
Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

В средата на втория си мандат, само че шест месеца преди локалните избори

Тогава пък Румен Радев съобщи, че не знае какъв е мащабът на измененията, които вложителят желае да направи на естествен парк " Витоша ". Той ще помоли и служебното държавното управление да внесе нужните промени в Закона за горите в Народното събрание.

От своя страна служебният екоминистър Росица Карамфилова добави, че мнението на Изпълнителната организация по горите дава опцията да се премине през изискуемите процедури, с цел да се даде зелена светлина за осъществяване на капиталовото предложение. В последна сметка всяко едно капиталово предложение, когато бъдат отстранени пречките, стигне до Министерство на околната среда и водите и съобразявайки се с екологичното законодателство, те могат да бъдат пречупени точно през законите.

Карамфилова даде образец със Закона за предпазените територии, който не вкарва директна възбрана за спортна инфраструктура за зимни спортове и туризъм при изискване да не бъдат неразрешени в проекта за ръководство на Пирин. Изводът е, че със заповедта, регламентиращ спомагателни режими, не се вкарват забрани за писти и въжени линии.

По отношение на Плана за ръководство на естествен парк " Витоша " , екоминистърът разяснява, че към момента няма подобен проект и остарелият към сегашния миг е настоящ.

Обобщените заключения, които Росица Карамфилова открои са, че с цел да се преодолеят пречките и да се решат проблемите с построяването на нови ски писти и лифтове, би трябвало да има смяна в Плана за ръководство на естествен парк Витоша и изменение на Закона за горите.

Радев запита кое министерство е отговорно за разрешаване на проблемите, а Карамфилова му отговори - Министерство на земеделието. Зам.-земеделският министър Георги Джиков още веднъж прикани вложителя да отиде в земеделското министерство, да показа причините си и в случай че би трябвало, отрасловото министерство ще внесе смяна в законовата рамка в 49-то Народно заседание, прикани той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР