Ямбол. Въпреки всички трудности и ограничения, единственият маскараден фестивал в

...
Ямбол. Въпреки всички трудности и ограничения, единственият маскараден фестивал в
Коментари Харесай

С три традиционни изложби и благотворителен концерт започна фестивалът „Кукерландия“ в Ямбол

Ямбол. Въпреки всички компликации и ограничавания, единственият маскараден фестивал в България, който се организира от 2000 година без спиране, започва с три обичайни изложения и благотворителен концерт. Тази година мотото на празника е: „ Да пазим традициите, да пазим себе си и другите, с цел да пребъде „ Кукерландия “! “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол .

В Общински детски комплекс – Ямбол беше подредена експозиция на кукерски маски, направени от децата в Националния конкурс-изложба по приложно изкуство „ Кукерландия “. Тя беше показана онлайн на формалната фейсбук страница на Община Ямбол. Участие взеха 200 деца от цялата страна. След журиране, което ще се организира на 15 март, ще бъдат оповестени и имената на спечелилите в обособените възрастови групи.
Изложба на детски рисунки „ Моята Кукерландия “ беше експонирана в постройката на Народно читалище „ Съгласие-1862 “-Ямбол.

Тази година рисунки за състезанието дойдоха от градовете Пловдив, Русе, Карнобат, Сливен, Сунгурларе, Търговище, Варна, Попово, Шумен, Стралджа, Добрич, Силистра, Несебър, София, Стара Загора, Ахтопол, Бургас, Плевен, Тутракан, Приморски, Ямбол и община „ Тунджа ”.

„ При подбора на рисунките в състезанието „ Моята Кукерландия – Нарисувай ми кукер ” се фокусирахме върху тези, които отговаряха оптимално на регламента. За нас беше значимо пресъздаването на атмосферата на празника. Според възрастта на младите създатели, както композиционно, по този начин и като техника, разнообразието беше огромно. Избрахме за спечелили отличаващите се с атрактивност и мощ на посланието произведения. Конкурсът „ Моята Кукерландия – Нарисувай ми кукер ” на НЧ „ Съгласие 1862 ” Ямбол ни даде опция да погледнем на Маскарадния фестивал през очите на най-младите ни сътрудници! Благодарим на всички участници за труда и вдъхновението! Пожелаваме им нови креативен триумфи! ”, разясниха членовете на журито.

Кулминацията в първия ден на „ Кукерландия “ беше откриването на изложбата на Теодосий Спасов и последвалия благотворителен концерт в зала „ Съвременност “ на Културно-информационен център „ Безистен “ – Ямбол. Билетите бяха разпродадени за няколко часа поради големия интерес към изкуството на виртуозния музикант и изненадващо добър фотограф и рестриктивните мерки, наложени заради противоепидемичните ограничения.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански посочи в словото си: „ Днешният ден е мотив за горделивост, защото този е единственият маскараден фестивал в България, който се организира без спиране. Нашите кукери са синоним на маскараден персонаж, а „ Кукерландия “ е пример за кукерски празник. Въпреки всички компликации, намерихме форма за осъществяване на празника. По разбираеми аргументи се лишихме от обичайни и обичани събития. Важно е да бъдем единни както в положителните, по този начин и в сложните моменти. За нас, първостепенна задача е да пазим здравето на нашите съграждани и близки, с цел да имаме още доста празници, на които да бъдем дружно. “

Валентин Ревански изрази признателност към управлението на община „ Тунджа “ за положителното съдействие.
Изложбата беше показана от нейния куратор Зафер Галибов, ръководител на журито на Фотографския конкурс „ Кукерландия “.

Китаристът Християн Цвятков приглася на Теодосий Спасов във вълнуващия концерт. Двамата свириха тракийска ръченица и хоро, северняшки мелодии, както и творби, композирани в Антарктида. Световноизвестният български кавалджия, който е първият солов реализатор, свирил на всички континенти, изпя няколко песни.

Концертът беше излъчен онлайн на формалната страница на Община Ямбол във Facebook.
Със средствата от благотворителния концерт ще бъде направена нова маска, която ще украсява фестивала следващата година.
В събота програмата на фестивала продължава в 11:00 часа с „ Кукер джаз или когато Ямбол беше столица на джаза в България “ – среща с журналиста Владимир Гаджев и писателя Христо Карастоянов в Художествена изложба „ Жорж Папазов “ – Ямбол.

Откриването на Фотоизложбата-конкурс „ Кукерландия “ и връчването на премиите на отличените фотографи в 17-то издание на състезанието ще се състои в 14:00 часа пред постройката на Община Ямбол.

В 17:45 часа стартира представянето на обичая за искане на амнистия на Сирни Заговезни „ Да извиним, с цел да бъдем здрави! “, което ще се организира в Етнографската къща в квартал „ Каргон “. Събитието ще се излъчва директно на формалната фейсбук страница на община Ямбол.

От 18:15 часа е „ Пречистени от огъня “ – възпроизвеждане на обичая за мятане на дървени стрели и прескачане на огъня за здраве, което също ще се състои в тревните площи до Етнографската къща в квартал „ Каргон “.
Ямбол още веднъж ще се оглася от звънци и хлопки! Община Ямбол ще съблюдава условието на Регионална здравна ревизия и в града ще се показа единствено ямболската кукерска група при Народно читалище „ Умение – 2003 “ – Ямбол с началник Елиян Кисьов. Нейната обиколка, наречена „ Маскирани вестители на Доброто “, в кварталите и в центъра на града ще се организира без авансово оповестяване в празничните дни, с цел да не се основават предпоставки за събиране на прекомерно доста хора на едно място.

Община Ямбол приканва жителите да съблюдават противоепидемичните ограничения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР