Ямбол. На 24-то заседаниe на Общински съвет-Ямбол беше решено Наградата

...
Ямбол. На 24-то заседаниe на Общински съвет-Ямбол беше решено Наградата
Коментари Харесай

Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ получава Наградата на Ямбол, Станка Златева и поетът Тенко Тенев - званието „Почетен гражданин на град Ямбол“

Ямбол. На 24-то заседаниe на Общински съвет-Ямбол беше решено Наградата на Ямбол за 2021 година да получи Природо-математическа гимназия „ Атанас Радев “ за забележителен принос в развиването на град Ямбол. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .

ПМГ „ Атанас Радев “ е известна с достиженията на нейните ученици и с професионализма на учителите, които преподават в нея.
Деветдесет и пет % от приключилите не престават образованието си в влиятелни висши образователни заведения в България, Европа и Съединени американски щати.

През годините учениците от ПМГ „ Атанас Радев “ се показват обичайно мощно на националните кръгове на олимпиадите, на националните надпревари и стават членове на националните тимове за интернационалните олимпиади по математика, информатика, биология, естествени науки, философия, съветски език, астрономия и география.

Общинските съветници гласоподаваха със званието „ Почетен жител на град Ямбол “ да бъдат удостоени състезателката по битка Станка Златева и поетът Тенко Тенев.

Станка Златева е световноизвестна състезателка по битка и заслужил занаятчия на спорта, има значителен принос за развиването на физическото образование и спорта в Ямбол, популяризирала е града и България по света. Възпитаничка е на ямболското спортно учебно заведение „ Пиер дьо Кубертен “.
Златева има богата спортна визитка и е спечелила доста награди. Носителка е на 20 медала от олимпийски игри, международни и европейски шампионати. Участничка е в Олимпиадата Атина 2004 година, двукратна вицеолимпийска шампионка - Пекин 2008 година и Лондон 2012 г.; петкратна международна шампионка: Гуамджоу - 2006 година, Баку - 2007 година, Токио - 2008 година, Москва – 2010 година и Истанбул – 2011 г.; шесткратна европейска шампионка: 2006 година - Москва, 2007 година - София, 2008 година – Тампере, 2009 година – Вилнюс, 2010 година – Баку, 2007 година - Вантаа.
Печелила е премиите „ Спортист № 1 на Ямбол “ за 2000 година, „ Спортист № 1 на България “ за 2007, 2010 и 2011 година и „ Спортист на Балканите “ за 2010 година Станка Златева е трикратна носителка на наградата „ № 1 в света " при дамите на Световната федерация по битка - 2006, 2007 и 2010 година

Тенко Тенев е притежател на награди от национални литературни състезания. Удостоен е с премиите „ Златен герб ", златен орден „ Ради Иванов Колесов ", „ Васил Карагьозов “. Носител е на националните литературни награди на името на Дамян Дамянов и Георги Братанов за 2008 година Носител е на специфичната премия на община „ Тунджа “ за изцяло литературно творчество и на огромната премия за просвета и просвета „ Джон Атанасов " на община „ Тунджа ".
Удостоен е с премията „ Златен Пегас “ на Съюза на българските писатели през 2004 година През месец ноември 2014 година Тенко Тенев е почетен с Почетна грамота на Съюза на българските писатели за принос към българската литература и във връзка 100 годишнината от основаването на Съюз на българските писатели. През 2015 година получава годишната премия на Ротари клуб - Ямбол, а през май 2016 година става лауреат на Националната поетична премия „ Иван Нивянин ". През 2017 година Тенко Тенев е почетен с Почетен знак „ Златен век “ - щемпел на цар Симеон Велики от Министерството на културата за принос в развиването на културата и във връзка 24 май. През 2018 година получава на премията „ Жорж Папазов " на община Ямбол за повсеместен принос в региона на културата, а през 2020 година е награден със специфичен плакет от Съюза на българските писатели за принос в българската литература.
Стиховете му са преведени на доста непознати езици, а стихосбирките му са владеене на български и непознати библиотеки.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР