Ядрените централи и централите за производство на енергия от природен

...
Ядрените централи и централите за производство на енергия от природен
Коментари Харесай

Спорно решение на ЕС - обявява ядрените и газовите централи за зелени“

Ядрените централи и централите за произвеждане на сила от природен газ могат да бъдат считани за " зелена сила " според преди малко показани противоречиви проекти на Европейски Съюз. Европейската комисия е решила, че двата типа сила могат да се класифицират като " устойчиви ", в случай че дават отговор на избрани критерии, съобщи BBC.

Този ход обаче раздели Европейски Съюз и срещна гневна опозиция от някои членове. Канцлерът на Австрия реагира на новината, като съобщи, че " нуклеарната сила не е нито зелена, нито устойчива ". " Не мога да схвана решението на Европейски Съюз ", сподели Карл Нехамер. Австрия към този момент заплаши, че ще предприеме правни дейности, в случай че проектите бъдат осъществени. Люксембург също разгласи, че ще се причисли към правосъдните дейности против Еврокомисията. Испания изрично се опълчи на концепцията, която беше обсъждана в продължение на месеци, преди да бъде публично препоръчана в сряда.

Но тези възражения са уравновесени от поддръжката на страни, употребяващи нуклеарни технологии, като Франция. Ядрената сила е обвързвана с по-малко въглеродни излъчвания, само че и с разнообразни проблеми с сигурността и изисква неутрализиране на рискови боклуци.
 Франция и Германия се съгласиха да не са съгласни по отношение на нуклеарната сила
Франция и Германия се съгласиха да не са съгласни по отношение на нуклеарната сила

Германия отхвърля да има спор с Франция по въпроса

Класифицирането на природния газ като " резистентен " също има поддръжници, които настояват, че някои страни, които към момента разчитат на въглища за произвеждане на сила (като Полша ) биха се възползвали от тласъците за прекосяване към релативно по-чисти доставки.

Германия , авторитетна страна в политиката на Европейски Съюз, разчита в огромна степен на природния газ в личния си енергиен микс, макар че нейният министър на околната среда Щефи Лемке разкритикува проектите на Еврокомисията.

Представителите на Европейски Съюз подчертаха, че смяната не е условие към никоя страна или компания да влага в газови или нуклеарни технологии. Вместо това става дума за високотехнологичен набор от правила за това какво се класифицира като " стабилно ", тъй че частните вложители да могат да решат къде да вложат средства. Той също по този начин контролира какво може да се каже, че е екологично, тъй че вложителите, които се интересуват от климата, да могат да вземат осведомени решения, споделя Европейската комисия.

Предполага се, че в листата ще бъдат отличени " зелени " планове, които имат значителен принос за постигането на най-малко една от екологичните цели на Европейски Съюз, " като в същото време не вредят доста " на нито една от тях, излиза наяве още от известие на Европейска комисия.
 Идеята на Европейска комисия нуклеарната сила да бъде оповестена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия
Идеята на Европейска комисия нуклеарната сила да бъде оповестена за зелена срещна отпор в Германия и Австрия

Ядрената сила не е устойчива и няма безусловно никакъв стопански смисъл
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР