Ядките се препоръчват като заместители на по-малко здравословните закуски. Според

...
Ядките се препоръчват като заместители на по-малко здравословните закуски. Според
Коментари Харесай

Ядки вместо въглехидрати при диабет

Ядките се предлагат като заместители на по-малко здравословните закуски.

Според изследванията, промяната на ежедневната закуска с шепа или две ядки, може да помогне на хора с диабет за по-добър надзор на кръвната захар и равнищата на холестерола.

Приемът на мазнини и изключително мононенаситени такива (MUFA) се разрешава при диабетици за опазване на HDL-холестерола. Това усъвършенства и гликемичния надзор. В изследването е оценен резултатът на смесените ядки като източник на растителни мазнини върху серумните липиди и гликирания хемоглобин при диабет вид 2.

 Ядки при диабет

Разбира се, макар констатациите, резултатите не значат, ядките са ключът към контрола на диабета. Те обаче могат да са част от една здравословна диета. Учените считат, че хората би трябвало да се концентрират върху цялостната си диета и метод на живот.

Ядките съдържат доста мазнини. Но едвам в този момент научните среди осъзнават, че те са ненаситени, от което следва, че са свързани с по-нисък риск от сърдечни болести и други изгоди за здравето.

И въпреки всичко, би трябвало да се има в поради, че ядките са богати на калории. Хората с диабет не би трябвало просто да прибавят шепа към нормалната си диета, а би трябвало да ги употребяват на мястото на по-малко здравословните закуски. Но не и редом с тях.

 Ядки Микс

Проучването е извършено в границите на 3 месеца. 117 участници със захарен диабет били рандомизирани на 1 от следните 3 режима:

-475 ккал, като част от 2000 ккал хранителен режим, формирани от смесени ядки (75г/ден). Ядките включвали сурови бадеми, кашу, лешници, фъстъци, орехи, макадамия и др.

-475 ккал, като мъфин със сходно протеинно наличие, без мононенаситени мазнини

-475 ккал - по половин порция ядки и мъфин.

При първата група, след три месечната консумация на смесени ядки, гликирания хемоглобин се намалил с 0.21%. При втория и третия режим не било регистрирано повлияване.

Сравнени с мъфините, цялостната доза ядки довела до забележителна редукция на равнищата на LDL-холестерол. При смесения режим било регистрирано умерено намаление на LDL-холестерола.

От това следва, че 60-70 грама ядки дневно, като сурогат на въглехидратните храни, водят до усъвършенстване на гликемичния контроли серумните липиди при диабет вид 2.

За хора, които не обичат ядки, има различни източници на мононенаситени мазнини, като зехтин и авокадо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР