XXIX-ият Международен филмов форум Златен витяз се проведе в Севастопол

...
XXIX-ият Международен филмов форум Златен витяз се проведе в Севастопол
Коментари Харесай

Филмът "Снимка с Юки" спечели престижната награда "Златен Витяз" в Русия

XXIX-ият Международен кино конгрес " Златен витяз " се организира в Севастопол напълно онлайн. На него бяха показани над 200 произведения от 21 страни. Тази година форумът е отдаден на 75-годишнината от успеха във Втората международна война.

Наградите " Златен Витяз " (Снимка: Министерство на културата на Русия)

Филми от Русия, Сърбия, както и българо-японската продукция " Снимка с Юки " с присъединяване на Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сагино бяха отличени с най-престижните награди на фестивала.

Някои огромни съветски медии като ТАСС нарекоха режисьора Лъчезар Аврамов " българо-японски режисьор "

" Снимка с Юки " е акомодация по описа на Мирослав Пенков от сборника " На Изток от Запада ", направена във филм благодарение на сценариста Димитър Стоянович и режисьора Лъчезар Аврамов, за който това беше и кинодебют, в каквато и дебютираща категория филмът завоюва премия в Севастопол. Освен Руши Видинлиев и Кики Сагино в кинолентата вземат участие още българинът, " превзел " Холивуд - Димитър Маринов, както и именитият наш боксьор Серафим Тодоров.

Сюжетът споделя за Георги и приятелката му Юки, която е японка. Двамата се срещат по време на емигрантския си живот в Канада. След доста опити да имат дете, те се вземат решение на ин-витро процедури, като избират да се подложат на операцията в България. За да обезпечи спокоен живот на Юки, Георги я води в къщата на баба си и дядо си на село. За злощастие там двамата стават участници в безразсъден пътен случай.

Трагедията и последствията от нея прекатурват живота им - Георги и Юки ще би трябвало да намерят отговори за бъдещето си дружно...

" Журито дефинира спечелилите в няколко номинации. Сред показаните на състезанието късометражни документални филми са " Дневник на военния хирург ", режисиран от Синиша Грабеж от Сърбия. Той получи " Златен витяз " за най-хубав късометражен филм. Филмът е в памет на военния доктор Миодраг Лазич и всички лекари, които във военни спорове се оказват на първа линия и се борят за живота на хората ", споделя представител на филмовия конгрес.

Той добави, че премията за анимационен филм е присъдена на " За звездата на Коледа " от рускинята Наталия Федченко, " Златен витяз " за пълнометражен документален филм за " Този, който отстрани войната " (Николай Бурляев, Русия), за пълнометражен живописен филм " Цар Петър I " (Петър Ристовски, Сърбия), а в категория дебютни и студентски филми - " Снимка с Юки " (Лъчезар Аврамов, България-Япония). Детското жури, състоящо се от възпитаници, присъди премията си на кино лентата " Непобеден " на режисьора Сергей Буров от Русия.

Програмата на форума сподели с изключение на кино, също по този начин и концерти, креативен срещи с известни театрални и кино актьори, разискване на показаните филми с публиката, ретроспекция с филми от сбирката на Държавния кино фонд на Русия. Отделна вечер беше отдадена на 100-годишнината от рождението на руския артист и режисьор Сергей Бондарчук.
Фестивалът " Златен витяз " се организира под егидата на Владимир Путин и съветския патриарх Кирил. Това е една от обичаните прояви на съветския режисьор Никита Михалков.

Въпреки обстановката с ковид, събитията се организираха онлайн, доста от тях навън.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР