XVII Национална библиотечна седмица провежда от 9 до 16 май

...
XVII Национална библиотечна седмица провежда от 9 до 16 май
Коментари Харесай

Голямо признание. Връчват националните библиотечни награди

XVII Национална библиотечна седмица организира от 9 до 16 май 2023 г Българската Библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

В седмицата под надпис „ Устойчиви библиотеки за стабилно общество “ са планувани най-разнообразни събития в цялата страна.
-->
Кампанията се провежда в партньорство с Фондация „ Глобални библиотеки – България “ (ФГББ). Медийни сътрудници на акцията са Българска национална телевизия, БНР, в. Стандарт и онлайн медиите Аз чета и Детски книги.

Националната библиотечна седмица се провежда от ББИА към този момент седемнадесет години за привличане на вниманието на законодателната, изпълнителната и локалната власт, както и на обществеността към библиотеките и техния капацитет.

Официалното закриване на акцията и връчването на Годишните библиотечни награди за 2022 година ще се организира на 16 май от 13:00 ч. в Конферентна зала №1 под куполите на Софийското ларго в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, под пл. „ Независимост “.

По време на НБС 2023 се подчертава върху активността на БББИА, ФГББ и българските библиотеки, фокусирана върху устойчивостта като съществена полезност на библиотечното дело.Позицията на библиотечната общественост е, че достъпът до информация е належащо изискване за реализиране на всички цели за устойчивото развиване. В международен мащаб повече от милион публични, парламентарни, национални, университетски, научни, учебни и специфични библиотеки обезпечават информацията и уменията тя да бъде употребена от всеки. Това ги прави изключително нужни за всички в цифровия век.  

Библиотеките са освен евентуални сътрудници на държавните управления, те към този момент способстват за постигането на 17-те цели, като непрекъснато уголемяват и разнообразяват своите услуги и стратегии. Българските библиотеки би трябвало да бъдат почтено включени в проектите за развиване, посредством които ще се извършва Програмата  2030 на Организация на обединените нации у нас.

По време на НБС стотици библиотеки в цялата страна ще  проведат срещи с представители на локалната власт и други заинтригувани страни и ще отворят необятно порти да показват своите благоприятни условия да подкрепят жителите във всичките им действия, в устрема им да подобрят живота си.

Българската библиотечно-информационна асоциация е доброволна и самостоятелна професионално-творческа организация, която сплотява експерти, без значение от ведомствената принадлежност на институцията, в която работят, които се стремят да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната активност и да повдигнат престижа на специалността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР