World Youth Chamber Orchestra пристига за първи път в България

...
World Youth Chamber Orchestra пристига за първи път в България
Коментари Харесай

World Youth Chamber Orchestra, с диригент Маестро Дамиано Джурана и световноизвестния български цигулар Светлин Русев идват в Бургас

World Youth Chamber Orchestra идва за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев.

Бургас е първият град, в който ще изнесат един от двата планувани концерти в България. Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30.06 от 20:00 часа в Културен Дом „ НХК “, а на 2.07 оркестъра ще закрие столичния фестивал,,Софийски музикални седмици ”.Вход свободен.

Оркестърът ще репетира при отворени порти в Национално учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф. Панчо Владигеров “ Бургас от 27 юни.

Програмата на WYO с диригент Маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

– Н. Паганини-,,I palpiti’’ за цигулка и струнен оркестър

-Н. Паганини –,, Moto perpetuo’’ за цигулка и струнен оркестър

– Н. Паганини -,, La Campanella’’ за цигулка и струнен оркестър

– Бизе/Сарасате –,, Кармен фантазия’’ за цигулка и струнен оркестър

– Дж. Верди – Квартет в Е moll

Информация за Маестро Дамиано Джурана, WYCO (Световния юношески Камерен Оркестър) и цигуларя Светлин Русев:

Маестро Дамяно Джурана и WYCO (Световния Младежки Камерен Оркестър)

Името на Маестро Дамяна Джурана се свързва с WYO, Световния Младежки Оркестър, който той основава през 2001 година В основата му лежи новаторската концепция на Маестро Джурана да твори музика, като съчетава отдаденост, както към изкуството, по този начин и към обществени дела. В тази концепция той вгражда своя преподавателския и артистичен опит. Оркестърът е формиран от най-хубавите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният юношески оркестър включва повече от 400 музикални институции от цялостен ​​свят. В художественото му управление участват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето учебно заведение в Тросинген.

Дамяно Джурана е музикален артистичен шеф на фондацията на Световния юношески оркестър към Университета Сапиенца в Рим, която управлява всички действия по висше музикално и оркестрово образование, концерти и мироопазване на оркестъра. Огромният учебен, артистичен и политически триумф на оркестрите, е отговор на новаторските търсения и нуждата от разпространяване на музикалната просвета в обществата на третото хилядолетие.

Дамяно Джурана подхваща със Световния юношески оркестър турнета в Италия, Германия, Малта, Естония, Ирландия, Словения, Съединени американски щати, Чехия, Турция и така нататък, и постоянно получва самопризнание от публиката и критиците. Маестро Джурана се посвещава и на композирането – последните му творби, две от които, изпълнявани в сезоните на Националната академия на Санта Чечилия, са: Cantica di Nascite e di mothers, Средиземноморска сюита I и II, за оркестър, музика за театралните пиеси Le due луни и Ритъмът на веслото, Четирите акварела за соло цигулка.

Световният юношески камерен оркестър (WYCO):

Световният юношески камерен оркестър (WYCO) е основан през 2002 година от Маестро Джурана като камерен отбор, формиран от най-хубавите музиканти на Световния юношески оркестър. През юли 2002 година оркестърът става Посланик на благосклонност на УНИЦЕФ, а през 2003 година получава орден и сребърен плакет от президента на Италианската Република.

Идеята за комбиниране на изкуство със обществени дела се реализира посредством плановете, в които оркестрите на Маестро Джурана взимат присъединяване – тяхната цел е да изградят културен мост сред хората, оттатък границите на страните, посредством който да отстоят вярата си в универаслните полезности, каквито са мирът, равноправието и човешкото достолепие.

Първият концерт на WYCO се състои в Рим в Auditorium Parco della Musica под диригентството на Дамяно Джурана и неотложно реализира триумф измежду публиката и критиците. Под художественото управление на Mаестро Джурана оркестърът организира майсторски класове и музикални образования с изявени и световноизвестни музиканти и професори. Оркестърът взе участие в разнообразни културни планове и фестивали, прави турнета и изнася концерти на емблематични места по света, работи в съдействие с даровити създатели.

Артистична активност на Световния юношески камерен оркестър (WYCO):

Юли 2003 година: солистите на WYCO са поканени от община Йези (Италия) да изнесат няколко концерта;

2004 година: в резултат на постигнатия триумф в Йези, оркестърът е поканен да свири в влиятелния Teatro Pergolesi;

Декември 2004 година: WYCO е на турне в Италия, Ирландия и Естония с цигуларката Вивиан Хагнер;

2005 година: концерти в Парма, „ столица на музиката ”, в концертния сезон на Театро Маноел в Ла Валета и в Естонската национална опера.

2005 година – 2007г.: концерти в Сполето, Ла Валета, Парма, Павия, Кремона, Флоренция, Латина, Рим;

2008 година: концерти в Пиаченца и Рим;

2009 година: WYCO взе участие в план „ Културни мостове ”, финансиран от Европейския съюз, с осъществявания на операта “Il matrimonio segreto ” от Cimarosa в Турция (Анкара, Измир, Истанбул) с диригент Маестро Джурана и през лятото на 2010 година в Прага, Чехия;

Декември 2009 година – Март 2010 година: WYCO взе участие в плана „ Музикално странствуване из Европа – от райони към народи ” с концерти на камерна музика в Рим, Донауешинген, Торино, Потенца, Беневенто, Каляри, Беваня, Залцбург и Vibo Valentia със съдействието на няколко музикални институции, като Университет Моцартеум, Висшето Училище Тросинген, Торинска консерватория „ Дж. Верди “. Този план, финансиран от италианското министерство на младежта, е с присъединяване на изявени и приети музиканти и професори: Winfried Rademacher, James Creitz, Erik Borgir, Bruno Giuranna, Alissa Margulis, Стефано Монтанари, Пол Рочек. WYCO е свирил с Андреа Гриминели, Антонела Руджеро, Мариана Сирбу и изтъкнати музиканти. Директорите на WYCO са записвали за RAI Radio3, за Чешкото национално радио и за Европейския съюз за радио и телевизия.

2010 година: WYCO е поканен да свири за UITP Световна Среща Мобилност & Градски Транспорт;

2011 година: WYCO е определен от основния изпълнителен шеф на Hewlett Packard да взе участие в Мениджърската среща на компанията в Сан Франциско;

2013 година: Световният юношески камерен оркестър е поканен от Accademia Nazionale di S.Cecilia;

2014 година и 2015 година: оркестърът е поканен на фестивала Kultursommer Nordhessen в Касел, в Женева за концерт на Организация на обединените нации и в Монтекарло за месеца на италианската култура;

2017 година: WYCO свири за международения план „ Свещени Звуци “ в Иран и в Италия;

2019 година: WYCO свири с триумф в Бейрут на фестивала Al Bustan;

2021 година: WYCO свири на Dubai Expo 2020.

Светлин Русев

След като печели Първа премия в първото издание на необятно известния през днешния ден Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща интернационална кариера, обвързвана с доста от най-големите концертни зали по света, измежду които Болшой спектакъл и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на Организация на обединените нации в Женева.

Интензивната му концертна активност го води на всички места по света – Европа, Съединени американски щати, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, измежду които Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Cremerata BalOca и други

Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и други

Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многочислени фенове по целия свят, както като солист, по този начин и в качеството си на незабравим камерен реализатор. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, ЖанИв Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов, Антоан Тамести, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Нинг Фенг. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова. От 2000-та година управлява и дирижира разнообразни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция.

Притежава извънредно необятен репертоар, вариращ от барока до актуалната музика и известните жанрове. Паметни са и неговите осъществявания на музика от български и славянски композитори.

След сполучливия запис на композиции от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова (Амброази), Светлин Русев прави компактдиск на цигулковия концерт на Карл Амадеус Хартман с Оркестър д’Оверн, както и записи на цигулкови сонати от Е. Григ и Н. Метнер с пианиста Фредерик Д’Ория – Никола. Излиза и неговият компактдиск Огън и лед, включващ Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров и Цигулковия концерт на Ян Сибелиус, със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков. Дискът е продуциран от френските лейбъли Интеграл и Фондамента. През 2016г. DECCA издава неговия запис на клавирните триа на Ф. Менделсон (No1) и А. Дворжак (Думки), осъществени с пианистката Елена Розанова и виолончелиста Франсоа Салк. Дискът е последван от нов звукозапис на творби от Е. Изаи за цигулка и оркестър (Musique en Wallonie) и Испанска симфония (Arcantus) от Е. Лало, под палката на Жан-Жак Канторов.

Последният запис на Светлин Русев е албумът Midnight Bells, осъществен в креативно партньорство с надарената пианистка Йоръм Сон (YESM & ART).

В сегашния миг, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в влиятелната Haute École de Musique в Женева, откакто в продължение на 10 години преди този момент преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е поредно артистичен консултант на Софийска филхармония, а в сегашния миг и артистичен консултант на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “ в родния си град Русе.

Светлин Русев е притежател на голям брой награди от редица влиятелни интернационалните състезания, измежду които състезанието в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн.

През 2001 година, на интернационалния конкурс в Сендай, той печели освен първа премия, само че и премията на публиката, както и специфичната премия за Най-добро осъществяване на Бах.

Започва музикалното си обучение от най-ранна детска възраст при майка си – учител по цигулка в музикалното учебно заведение в Русе, както и при Анелия Попова и Алекси Драганов. На 15-годишна възраст е признат в Парижката консерватория, където учи при Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов. Три години по-късно журито му присъжда единомислещо първите награди за цигулка и за камерна музика. Впоследствие влиза в следдипломната стратегия на консерваторията.

Светлин Русев е почетен с наградата Музикант на годината за 2006 година от националната анкета на предаването Алегро Виваче на Българското национално радио. Трикратен притежател е и на оценката „ Кристална лира “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2007,2016, 2019 година).

През 2018г. получава званието Почетен жител на родния си град Русе – Дунавската столица на България. През февруари 2019г. получава и Почетната премия на президента на Република България, връчена му от президента Румен Радев, за изключителни достижения в региона на изпълнителското изкуство.

Светлин Русев свири на цигулка Stradivarius 1710 Camposelice, общително предоставена му от Музикалната фондация Nippon.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР