Wall Street се подготвя за най-голямото IPO от близо две години

...
Най-голямото публично предлагане от 2021 г. е тук. След почти
Коментари Харесай

Най-голямото публично предлагане от 2021 г. е тук.

След почти двегодишна суша на IPO пазара, базираният в Обединеното кралство дизайнер на чипове Arm ще направи своя търговски дебют в Ню Йорк в четвъртък с 95,5 милиона акции под тикер „ARM“ (ARM) на Nasdaq.

С първоначална цена от $51 на акция, това поставя потенциалната пазарна капитализация на компанията на повече от $54 милиарда, което прави това най-голямото първично публично предлагане тази година и най-голямото след производителя на електрически камиони Rivian през 2021 г.

SoftBank, която придоби Arm за 32 милиарда долара през 2016 г., ще държи около 90% от акциите на компанията.

Въпреки че много американци вероятно не са чували за Arm, повечето използват ежедневно продуктите на базираната в Обединеното кралство компания. Apple (AAPL), Samsung, Nvidia (NVDA) и Google използват дизайна и инструкциите на Arm, за да създадат своите чипове. Фирмата е основна в производството на смартфони, лаптопи, видео игри, телевизори и GPS устройства.

Компании, включително Apple, Google, Nvidia, AMD, Samsung и TSMC, са проявили интерес да действат като крайъгълни инвеститори в предлагането, според подаване от миналата седмица.

Отваряне на тръбопровода

Сключването на сделки падна до най-ниските си нива от повече от десетилетие, тъй като страховете от рецесията и високите лихвени проценти свиха оценките. Wall Street гледа на листването на Arm като метеорологичен балон за редица технологични компании, които чакат да станат публични.

Goldman Sachs (GS) съобщи това лято, че приходите му от инвестиционно банкиране са намалели с 20% през второто тримесечие на 2023 г. Като цяло печалбата за тримесечието е намаляла с 58% спрямо предходната година до 1,2 милиарда долара.

„Нивата на активност в много области на инвестиционното банкиране се движат близо до най-ниските си нива от десетилетие и клиентите до голяма степен поддържаха позицията на „изключване от риска“ през тримесечието“, каза главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон по време на скорошно обаждане за печалбите. Това означава, че клиентите се притесняват да правят залози в несигурна икономическа среда.

Но експертите казват, че има много здрави компании, които чакат да направят своя публичен дебют - те просто не искат да бъдат първите.

Успешен дебют на Arm може да бъде голямото IPO, което изчиства тръбопровода за останалите.

„Това е голяма работа“, каза Дейв Секера, главен пазарен стратег за САЩ в Morningstar Research Services. „Големият извод тук за инвеститорите, дори и на публичните пазари, е, че ако това IPO е успешно, това отваря шлюзовете за вълна от нови IPO. Това би осигурило положително пазарно настроение за целия фондов пазар.“

Goldman Sachs е водещият застраховател в IPO-то. Акциите на банката поскъпнаха с около 1% в четвъртък сутринта.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР