Вземал и по 5 бона наем за една от къщите

...
Вземал и по 5 бона наем за една от къщите
Коментари Харесай

Христо Бисеров консултирал офшорки в Малта като депутат

Вземал и по 5 бона наем за една от къщите си

Съди прокуратурата за същата сума, която е платил по инспекционен акт на Национална агенция за приходите

Изхарчил 126 000 лв. безотчетни над заплатата му като депутат

Христо Бисеров е първият настоящ политик, за който има публична информация за приходи от офшорки, банкови сметки в чужбина, парцели за милиони и бизнес на роднините му, директно обвързван с държавните регулаторни органи.

Част от информацията по него е обществена поради обвиняванията в укриване на налози, друга е налична в документи по делото.

Миналата седмица прокуратурата изиска от ДАНС информация за хората от властта с офшорки, пари и парцели в чужбина, които не са декларирани. Със сигнал от финансовото разузнаване стартира и наказателното гонене против Бисеров, което постави завършек на политическата му кариера тъкмо когато беше на върха през ноември 2013 година - зам.-председател на Народното събрание, на Движение за права и свободи и на парламентарната група на партията. Членството му там беше замразено, само че откакто го оправдаха, по този начин и не се завърна в Движение за права и свободи и огромната политика, макар че от партията на Доган го поканиха още веднъж в редиците си.

Макар че излезе чист пред Наказателния кодекс,

документи от

съда, Национална агенция за приходите и

антикорупционната

комисия

разкриват

неподозирани

до момента обстоятелства

за Бисеров,

въпреки и дребна част от огромната му активност от 90-те до края на 2013 година Като приходи от 3 офшорки да вземем за пример.

Освен от заплати, наеми и безотчетни в Народното събрание Христо Бисеров е заработвал и като съветник, до момента в който е бил депутат, демонстрира съдебно-счетоводна експертиза по делото против него.

Тази информация

я няма нито в

декларациите му

пред Сметната

палата

като народен представител, нито в тази за спор на ползи в Народното събрание.

Общо 86 хиляди лева е получил някогашният зам.-председател на Народното събрание през 2006 година от три офшорки, регистрирани в Малта. Това са MTP Corporation Ltd, AB Company Ltd и Navigatin Ltd. Първите две стопанисват и оперират с търговски мореплавателни съдове, а третата е с предмет на активност отдаване чартърен на кораби.

За първи път по делото излиза наяве, че

настоящ

народен представител печели

с “личен труд ”

от съвещания

на офшорки

По това време Бисеров е народен представител, зам.-председател на правната комисия и член на тази по въпросите за държавната администрация.

Справка в регистъра на Малта демонстрира, че и трите компании са свързани между тях. Капиталът е неразбираем, както и притежателите. Не е ясно дали Бисеров има нещо общо със собствеността и защо тъкмо е съветвал операторите на търговски кораби, само че от 90-те се знае, че някогашният политик управляваше митниците и гласът му беше решителен кой ще оглави пунктовете в страната.

Информацията за трите офшорки е нищожна. Не са измежду огромните компании в този бизнес. Според осведомени с приемането на приходи от сходни компании не е изключено компаниите даже да не развиват активност, а изплащането на възнаграждения към българския народен представител през 2006 година да е фиктивно за да оправдае разноските си. Сумата обаче действително е включена в паричния поток като доход.

След 2006 година няма публични данни Бисеров да е получавал пари за съвещания на офшорки. От справката за пътуванията му зад граница през годините дестинацията Малта липсва. Има регистрирани визити в Швейцария, където са сметките му, Унгария, Белгия, Люксембург, Италия, където е учил синът му Дамян, Англия, Турция.

Харчил е суми

от 350 до 3500

лв. за билети

Последното му записано пътешестване е през август 2013 година в Швейцария.

Христо Бисеров въпреки всичко е платил 85 хиляди лева налози след правосъдна борба с Национална агенция за приходите, сподели инспекция на “24 часа ”.

Той е обжалвал инспекционен акт от юни 2015 година, съгласно който е укривал приходи от 2008 до 2013 година, не ги е заявил и по този начин си е икономисал крупната сума, която е дължал като данъци. Това беше и едно от трите му обвинявания по наказателното дело, където беше оневинен. Паралелно с него той е обжалвал ревизионния акт на Национална агенция за приходите в Административния съд - София, а по-късно и във Върховния административен (ВАС).

Оказва се, че по тях

укриването на

приходи от

Бисеров е

потвърдено за 2012

и за 2013 година

За 2012-а да вземем за пример и данъчните, и административните съдилища одобряват, че е укривал приходи от 633 хиляди лева, за които не е платил 10%, или 63 хиляди лева За 2013 година недекларираната сума е 70 хиляди лева, а спестените данъци - 7 хиляди лева С ревизионния акт са му избрани нови данъчни основи, а окончателното решение на съда е, че би трябвало да заплати 70 хиляди лева за двете години плюс лихви от 15 хиляди лева, или общо 85 хиляди лева

Любопитното е, че след окончателното му оправдаване от Върховен касационен съд по наказателното дело за укриване на налози той е желал административното дело, по което е наказан, да бъде обновено и ревизионният акт да бъде анулиран. Магистратите обаче отхвърлят с претекст, че двете производства нямат връзка. Освен това Върховен касационен съд оправдава Бисеров на 20 декември 2016 година, а решението на Върховен административен съд за налозите е от 14 декември 2017 година Той обаче желае обновяване чак през лятото на 2018-а.

Така се оказва, че

по наказателното

гонене

Бисеров е

почтен за

укритите налози,

само че по

административното

ги дължи

В последна сметка Националната организация по приходите възвръща в бюджета сумата. Все още продължава и процесът на Антикорупционната комисия против Бисеров за 1,9 млн. лева, по който има запори на парцели, банкови сметки и фирмени дялове. Отделно КПКОНПИ има иск против доведения му наследник Ивайло и втората му брачна половинка Мария за над 2 млн. лв. (виж по-долу).

Наскоро обаче стана ясно, че някогашният зам.-председател на Народното събрание е завел дело против прокуратурата с иск за 70 хиляди лева, тъй като му е повдигнала обвиняване, по което е оневинен.

Бисеров страдал,

затворил се в

себе си и прочие

доводи,

общоприети за

всички

подсъдими

Дали е инцидентно, или не, сумата съответствува с тази на ревизионния акт (без лихвите) на Национална агенция за приходите, който към този момент е платил след решението на съда.

Наказателното гонене против Христо Бисеров стартира мистериозно в края на 2013 година Тогава ДАНС рапортува на прокуратурата за съмнителни преводи на Бисеров от банки в Швейцария по сметки на доведения му наследник Ивайло Главинков. Така се удостоверяват подозренията, които витаят към Бисеров и благосъстоянието му още от началото на 90-те.

Всъщност

къщата на

Бисеров в

столичния

кв. “Яворов ” е

първият огромен

заможен скандал

с политик

Тогава той е основен секретар на Съюз на демократичните сили с водач Иван Костов. Години по-рано Бисеров купува имот в влиятелния столичен квартал, а през 1998 година стартира огромният градеж на къщата. Той е приключен през 2000 година, малко преди Бисеров да бъде изключен от Съюз на демократичните сили. Депутатът е притежател нацяло каре в едно от най-скъпите места в столицата зад Военна академия.

От съдебно-счетоводна експертиза по делото против Бисеров става ясна и пазарната оценка на един от парцелите му там към 2008 година - 403 хиляди лева за къщата на ул. “Хан Омуртаг ” 12.

Съседната къща на семейството, която е на ул. “Светослав Тертер ” 45, е употребена за приходи от наем. От октомври 2008 година, когато Бисеров към този момент е в Движение за права и свободи, до 31 юли 2011 година взел общо 155 хиляди лева от компания, която е провела детска артзанималня в парцела. В разнообразни интервали тогава месечният наем е от 6 хиляди лева Сумите обаче са превеждани по сметка на брачната половинка му Мария.

През 2011 година договорът е преустановен, само че незабавно е подписан нов - с чешкото посолство, което заплаща същата цена за използването на къщата до края на 2013 година, или общо 73 хиляди лева Само от рентиерство семейството на депутата Бисеров печели 240 хиляди лева за 5 година

Общо приходите му от заплати като народен представител за интервала 2005 - 2013 година са 294 хиляди лева, като част от парите са превеждани от Народното събрание на втората му брачна половинка Мария Бисерова.

В проверката на един от най-богатите депутати на прехода са посочени и така наречен безотчетни пари, които е получавал като депутат. Това са средства отвън заплатата на депутатите, които би трябвало да се харчат за сътрудници, експертизи, съвещания и други спомагателни действия, нужни за работата.

126 хиляди лева безотчетни е получил Бисеров като народен представител на Движение за права и свободи от 2006 до 2013 година, излиза наяве от съдебносчетоводната експертиза по делото. Тези му приходи обаче не са взети поради, тъй като нямало първоначални счетоводни документи, както и информация защо са изхарчени.

През 2012 година да вземем за пример Бисеров е взел 17 800 лева безотчетни, което значи 1500 лева над заплатата на месец, които не е ясно защо са изхарчени, тъй като не е давал доклади за това. Тази процедура продължава и през днешния ден в Народното събрание, а безотчетните доближават до 2 млн. лева на година за всички депутати.

Шофьорът му е в бизнеса с ток още от 2008 година, през днешния ден синовете му печелят милиони
През 2008 година Христо Бисеров завършва мандата си като народен представител по време на държавното управление на тройната коалиция и се готви за нов.

Още тогава никой не обръща внимание, че сътрудникът му в Народното събрание Янко Белчов става притежател на сдружението “Солари Елов дол ”, което ще построява ВЕИ централа и ще подписа контракт за изкупуване на ток с едно от ЕРП-тата.

Янко Белчов е със приблизително обучение и дава отговор за организационната активност на депутата Христо Бисеров съгласно информация в архива на Народното събрание. Всъщност той е водач и доверено лице на Бисеров и е към него повече от 15 година

Фирмата на Янко Белчов стартира да построява фотоволтаични паркове, а по-късно подписва и контракт с едно от ЕРП-тата за изкупуване на ток. Че Белчов е подставено лице, излиза наяве през 2012 година, когато той трансферира компанията на родния наследник на Бисеров Дамян, който към този момент е навършил пълноправие и е студент в Италия, както и на доведения му наследник Ивайло Главинков.

Към ноември 2013 година, когато Бисеров пада от власт, семейството му към този момент печели обезпечени милиони. Ивайло Главинков има дялове в 8 търговски сдружения. В 4 от тях той е съучастник с Дамян Бисеров.

Регистрираните компании се занимават главно с планиране и създаване на фотоволтаични централи.

В три от сдруженията Главинков има благосъстоятелност върху активи на стойност 2500 лв. - “Солари Елов Дол ” ООД, “Гилс ” ЕООД, “Гечев Соларс ” ООД. Именно на тях той и Дамян Христов са единствени притежатели. Синът на някогашния народен представител взе участие с 50% в капитала. Четвъртата компания, в която двамата синове на Бисеров са съдружници, е “Агророуд ”. Главинков има дялове още в “Марвик - Лисово ”, “Агророуд ”, “Грийн ГЕЯ ”, “Тракия Енерджи ”, “Солар Вижън ”. Влиза в тях, откакто водачът на татко му към този момент е в бизнеса. Фотоволтаичните паркове се строят с заеми от държавната Българска банка за развиване, “Търговска банка Д ” АД и “Плама Инвестмънт ЕООД ”.

Фирмите на Главинков и Дамян Бисеров имат контракти с ЕРП-тата за изкупуване на ток и печелят милиони, демонстрират финансовите доклади на сдруженията. Официално Христо Бисеров няма присъединяване в тях.

Имотите и парите им още са под запор
Две каузи води антикорупционната комисия по закона за гражданската конфискация - едното е против Христо Бисеров за 1,2 млн. лева в Софийския градски съд, а другото - против брачната половинка му Мария и доведения му наследник Ивайло за 2,1 млн. лева в Софийския областен съд.

Те започнаха, когато повдигнаха обвинявания на Бисеров и Главинков за пране на пари. След това Върховен касационен съд излезе с тълкувателно решение, че при преустановяване на дело за закононарушение или оправдателна присъда не може да има конфискация, и се наложи законът на бъде изменен незабавно. В хипотезата попаднаха и двете каузи за имуществото на Бисеров. Те бяха прекъснати, а по-късно обновени.

Имотите на Бисеров и компаниите на синовете му към момента са под запор от КПКОНПИ. Той не може да се разпорежда с къщите в кв. “Яворов ”, автомобил и 9 банкови сметки.

По другото дело КПКОНПИ претендира за сумите, които брачната половинка му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и пари от прехвърлянето на акции от търговски сдружения от Мария Бисерова. Запорирана е и първокласна вила на Ивайло Главинков в Долна баня, която е в затворен комплекс. Имотът беше оголен от “24 часа ” през 2013 година, дни откакто Бисеров напусна постовете в страната и Движение за права и свободи.

Запорирани са и дяловете на Главинков в 5 сдружения за произвеждане на ток. При инспекцията се оказа, че той е давал заеми на физически лица и компании, както и средства, които прибирал по заеми от физически и юридически лица. КПКОНПИ желае от Бисеров и Главинков и сумите, които бащата е превеждал на сина си от Швейцария по сметката му в Македония - 314 529 $ и 117 192 евро, които бяха обект на наказателното произвеждане против двамата. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР