Взели сте решение да купите имот – готов или на

...
Взели сте решение да купите имот – готов или на
Коментари Харесай

Купувате имот, ето как да проверите дали строителят не е измамник

Взели сте решение да купите парцел – подготвен или на зелено, само че се чудите до каква степен е благонадежден строителят? Дали ще завърши в период градежа на постройката, която сте харесали за своята инвестиция или за нов дом на своето семейство?

Как да проверим легитимността на компанията и допустимо ли е да проучим какви обекти в минали години са били приключени от тази строителна компания?

Отговорът на тези въпроси дава Централният професионален указател на строителя (ЦПРС) у нас. Към момента в него са вписани 6500 компании. Регистърът е основан и се поддържа от Камарата на строителите в България /КСБ/, която има 27 районни представителства на територията на цялата страна.

Целта на този указател е да се избегне компании фантоми да правят нерегламентирана строителна дейност без нужната техника и дееспособен механически личен състав, както и да се вкара ред в бранша. Това надлежно е значимо и за всеки, който желае да се снабди с жилище в постройка, издигната от експерти в сектора.

С какво информацията в регистъра спомага на купувача, решил да  инвестира в парцел, построен от съответна строителна компания?

Преди всичко, би трябвало да имате поради, че фирмите, които получават позволения за градеж и други документи, нужни за откриването на строителна площадка в страната, би трябвало наложително да са вписани в Регистъра на строителя, когато изграждат обекти над 100 кв.м. РЗП /разгъната застроена площ/.

Те нямат право да правят строителна активност без тази наложителна регистрация, припомня pariteni.bg.

Регистърът издава на строителните фирми удостоверения, които са неразделна част от документите им при участия в тръжни процедури, както и в самия строителен развой.

Важен аспект, който би трябвало да се означи, е, че информацията в регистъра се актуализира всяка година. Ако компанията не я е предоставила на ЦПРС, тя автоматизирано бива заличена от него и това може да се ревизира посредством информация в уеб страницата на регистъра. Заличаването на компанията е индикация и доказателство, че тя към този момент няма право да подписа контракт за ново строителство или да вземем за пример за главен ремонт.

Търсенето в регистъра се реализира по области, по ЕИК на компанията или по нейното име, тъй че с няколко клика на мишката може да  получите достъп до лист с всички строителни компании с право да правят строителна активност в дадена област и град. Може да се запознаете с цялата информация, характеризираща строителя, който сте избрали, както и да наблюдавате през годините какви градежи е имал право да прави.

Друга потребна информация, която може да получите от регистъра на строителя, е обвързвана с критериите и условията към компаниите. Те са прецизирани във връзка с строително-монтажните действия (СМР) в съответни категории и групи.

Какви са условията към строителите, с цел да бъдат вписани в Централния професионален указател на строителя?

Специално определена от КСБ 15-членна Комисия дава отговор за поддръжката и управлява действието и потреблението на регистъра, като следва публикуван за задачата от КСБ правилник за реда за регистриране и воденето му.

За да бъде вписана дадена строителна компания в регистъра, тя трябва да дава отговор на съответни условия, за да се подсигурява бистрота в активността на строителните компании и за убеденост на обществеността, че по строителните площадки в страната ни работят единствено законни представители на сектора, с нужната подготовка и професионална отговорност.

В тази връзка строителната компания не би трябвало да има ликвидни и изискуеми обществени данъчни задължения и отговорности за наложителни осигурителни вноски, както и лихви, свързани с тези отговорности, в случай че способният орган е позволил разсрочване или отлагане на отговорностите.

Допълнително към това се прибавя и условието да не е оповестена в несъстоятелност и не се намира в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба, както и да разполага с валидна застраховка за вредите, които могат да настъпят в резултат на несъблюдение на отговорностите й, изисквани по настоящи нормативни актове.

Строителната компания трябва да разполага с изискващото се техническо оборудване за осъществяване на декларираните СМР, както и с необходимия персонал, нает по трудови контракти, за техническо управление на градежите.

Техническите фрагменти на компанията дават отговор за контрола върху качеството на осъществяване на строителството, както и за сходство на строителните артикули, влагани в градежите, със значителните условия за сигурност.

Наетият механически личен състав трябва да има нужната дееспособност, съобразно добитата компетентност и образователно-квалификационна степен, професионален опит, знания и техническа подготвеност във връзка с националното му законодателство. Наетите служащи надлежно би трябвало да имат необходимата професионална квалификация за осъществяване на осъществяваните строителни действия.

Критериите за регистриране на строителна компания в дадена категория и група са и по повод на числеността на личния състав, чистите доходи от продажби и балансовата стойност на дълготрайните материални активи, както и индустриален опит.

Вписаните в регистъра строители могат да извършват градежи от съответната група и категория, за която са вписани, както и градежи от по-ниска категория от същата група.

Централният професионален указател на строителя дава отговор на въпроса кои са строителите в България. И подсигурява, че вписаните в него  фирми съблюдават гореизложените условия и критерии всяка година, като цели да държи на " ярко “ строителния отрасъл у нас. Всеки покупател има достъп до настояща информация за тези компании посредством регистъра и може да вземе решение дали да пристъпи към имотна договорка с даден строителен бизнесмен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР