Взели сме си коте. Живеем в дом без дворно място

...
Взели сме си коте. Живеем в дом без дворно място
Коментари Харесай

10 котешки принадлежности, които можем да направим сами

Взели сме си коте. Живеем в дом без дворно място и сме решили, че на открито е прекомерно рисково и по тази причина то няма да излиза. Котката обаче има своите потребности и ограничението в едно и също пространство ѝ основава прочут дискомфорт.

Тя има мощно изразени ловни инстинкти, доста сила за амортизиране (особено през първата половина от живота си) и е мощно любопитно създание. Ето за какво не е задоволително да осигурим прясна храна, вода и чиста тоалетна. Трябва да се постараем малко повече, в случай че в действителност желаеме животното да е щастливо.

В зоомагазините има голям брой играчки, катерушки, легълца – всевъзможни капризи за котки. Те обаче постоянно ни удрят съществено по джоба, а косматата топка бързо губи интерес. Истината е, че не е нужно да вършим огромни вложения.

Разбира се, това не значи напълно да спрем да купуваме подготвени артикули – просто няма да е допустимо. Означава да ограничим набирането на непотребното. Необходимо ни е малко въображение и изследване, с цел да създадем сами това, от което се нуждае дребният ни другар.

От скромния ми опит на човек, който съжителства с четири мъркащи прекрасности, мога да ви споделя, че самоделните играчки и такъми са същински шлагер (освен, че излизат и много по-евтино). Колкото по-естествена и семпла е творбата, толкоз повече наслада провокира тя.

За да стигна до този извод обаче, съществено се поохарчих и в този момент множеството купени неща събират прахуляк. Все отново храня вяра, че откакто бъдат позабравени, още веднъж ще станат обект на предпочитание. Дотогава – залагам най-вече на бюджетните „ самоделки “. Да забележим кои са най-успешните измежду тях.

1. Котешка градинка в леген

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

Котките обичат да лежат измежду тревички и пчелички (с вторите имат някои пререкания). Домашните саксии не са подобаващи, тъй като евентуално в тях има растения, които са отровни, а и също така е несъмнено, че ще бъдат окончателно унищожени. Затова, грабвайте един остарял леген (или си купете възможно най-евтиния) и го напълнете с пръст (закупена от цветарски магазин).

Добре е да пробиете деликатно с пиронче няколко дупки, с цел да не мухлясва пръстта. Посадете щедро количество котешка трева и оставете на слънце. След няколко дни, ще имате прелестен зелен ъгъл за вашата капризна компания. Ако имате и балкон, на който да го разположите, ще бъдете най-хубавият собственик.

2. Празен леген (кошничка, дървена купа)

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

Празният леген е жадувано котешко легълце. Котките обожават да се свиват на кравайче и да спят в легени (и други дълбоки кръгли неща). Ако сезонът е по-студен, можете да добавите прана забрадка – още един шлагер измежду мустакатите. В случай, че другарчето ви е в режим лов, умерено бихте могли да обърнете наопаки пластмасовата занималня и да оставите лек отвор като го придържате. Почти е обезпечено, че котето ще се мушне вътре. Останалата част от играта зависи от вас и настроението на ловеца.

3. Палатка от чадър и одеяло

Опъвате чадъра, мятате върху него едно одеяло и готово! Котката обезпечено е влязла вътре и се подготвя за сън. Можете да си поиграете и да опитате разнообразни варианти – с пухкаво одеяло, със остарял чаршаф, със стара ненужна дреха. Хубавото на това приспособление, като се изключи че основава наслада, е, че доста бързо и елементарно може да изчезе от пода в хола и още веднъж да бъде подредено и чисто, както преди.

4. Празен кашон

Правило номер едно за притежателите на котки – в никакъв случай не изхвърляйте кашон от покупка, преди да сте го предали за преработване на вашия любим. Кашонът е необикновен тип наслаждение – може да бъде разкъсван със зъби, може да се острят нокти, да се спи в него. Изобщо – огромен entertainment. Кутии за обувки, кашончета от храна… всичко това може да ви влезе в приложимост преди да го изхвърлите. И още веднъж да е чисто и подредено.

5. Легло от щайга

Ако нямате – елементарно можете да закупите както дървена, по този начин и пластмасова. Слагате вътре каквото избира вашето котенце – вълнено одеяло, прана забрадка (за която вече стана въпрос), чаршаф, остарял пуловер, тениска, възглавница, плюшена играчка. Изборът е огромен, а резултатът обезпечен.

6. Острилка за нокти от филц

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

Филц можете да си купите от съвсем всеки магазин за платове, а приложението му като острилка е елементарно постижимо. Можете да го залепите към дървена летвичка с някакъв тип текстилно лепило или просто да го сложите на земята като чердже. Имайте поради, че в случай че употребявате каквито и да е лепила, е добре да изчакате до цялостно изсъхване и да ги проветрите за ден-два. Котките не обичат натрапчиви миризми, а самото вещество, преди да изсъхне, може да бъде токсично.

7. Шатра от чаршаф

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

Тази инсталация изисква и вие самите да сте в положително въодушевление, защото ще получите като краен резултат една доста разхвърляна стая. Хубавото е, че това се поправя за минути и няма да ви коства особени усилия. Просто вземете един огромен чаршаф и го постелете над стола, продължете към дивана и завършете с масата (зависи как са ситуирани мебелите ви). Идеята е да получите едно обстойно закрито пространство – нещо като палатката с чадъра, само че по-голямо и изключително подходящо за домове с повече от една котка.

8. Воден пинг-понг

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

Голяма купа с вода, или още веднъж леген, и няколко пинг-понг топчета (или с каквито разполагате, само че да са по-леки; даже пластмасови капачки ще ви свършат работа). Постарайте се да не слагате водата близо да огледала или стъкла, тъй като ще хвърчи на всички места. Котката обаче ще задоволи своя инстинкт да е към вода, да ловува във вода и всички ще са удовлетворени. Особено голите ви крайници, когато отивате нощем до тоалетната.

9. Жертва на връвчица

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

Ластик или връзка от обувка и парче космат плат, зашит на топче. Самоделната мишка е прелестно средство за изразходване на сила и интензивна игра. Ако котката ви не обича мишки, може да си закупите няколко шарени перца и да завържете тях. Дори едно обикновено хартиено топче може да ви свърши работа. Използвайте въображението си – това, което за един е отпадък, за различен е материал за котешка играчка.

10. Шише в остарял чорап

 10 котешки такъми, които можем да създадем сами

В стар чорап слагате дребна пластмасова бутилка без капачката. Връзвате в отворения край с някаква връвчица и имате прелестна шумяща играчка – жертва, на която не може да се устои.

Един бонус съвет – наблюдавайте какво прави котката с всяка играчка. Има мощна възможност, споделям го още веднъж от опит, тя да се опита да глътне, каквото успее да сдъвче. Най-сигурно е да прибирате заниманията след всяка игра. И не забравяйте – играта с котката е наложителна!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР