Взаимното уважение и толерантността между религиозните общности в България са

...
Взаимното уважение и толерантността между религиозните общности в България са
Коментари Харесай

Румен Радев поздрави Мустафа Хаджи с преизбирането му за главен мюфтия

Взаимното почитание и толерантността сред религиозните общности в България са значима част от културните обичаи на страната ни. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на основния мюфтия доктор Мустафа Хаджи, които организираха среща в постройката на Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в Република България.

Държавният глава поздрави доктор Хаджи с преизбирането му за основен мюфтия от Националната конференция на мюсюлманите в България. По думите на президента, това е израз и на оценката, която българските мюсюлмани дават на своето духовно управление.

Добрият разговор сред държавните институции и религиозните вероизповедания, в границите на техните отговорности, има позитивен резултат и за самите жители, уточни основният мюфтия доктор Мустафа Хаджи.

Той означи и отличния разговор сред мюсюлманското изповедание у нас с Българската православна черква, което се прави оценка доста положително от представителите и на двете религиозни общности.

Д-р Хаджи акцентира приноса на президентската институция за разрешаване на въпроса за изплащането на заплатите на мюсюлманските духовници от страна на българската страна и недопускането на външни въздействия измежду българските мюсюлмани.



Съхраняването на полезностите на обичайния ислям в България от страна на Главното мюфтийство заслужават поддръжката на обществото, уточни президентът.

Румен Радев открои и ролята на мюсюлманските духовници за сполучливото противопоставяне на навлизането на радикални духовни течения в България, както и виновното отношение на Главното мюфтийство.

Българската страна има своята значима роля и за обезпечаване на по-добри обществени условия и стандарти в образованието на мюсюлманското духовенство, бе общата позиция на срещата, на която бе разисквана и акредитацията на Висшия ислямски институт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР