Взаимни обвинения между депутати, остри реплики и напускане от страна

...
Взаимни обвинения между депутати, остри реплики и напускане от страна
Коментари Харесай

Взаимни обвинения за ЧЕЗ, службите работят по продажбата от 2010 г.

Взаимни обвинявания сред депутати, остри реплики и овакантяване от страна на Българска социалистическа партия съпътстваха днешното взаимно съвещание за договорката за ЧЕЗ на парламентарните комисии по енергетика и за надзор над службите. Заседането продължава повече от 4 часа и бе предавано онлайн на уеб страницата на Народното събрание. В момента комисиите не престават със закрито съвещание, на което се преглежда секретна информация по договорката.

Какво стана ясно от чуванията от комисиите:

Първа пред комисиите приказва Гинка Върбакова, а думите й: "Политици от една партия попитаха по какъв начин може Гинка от Пазарджик да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - по какъв начин може млада дама от село Крушовица на 28 година да си купи Техноимпекс ", провокираха реакцията на Румен Гечев от левицата.

Гинка Върбакова: Съгласни сме да включим страната в договорката за ЧЕЗ

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО

Българската банка за развиване /ББР/ не е кредитирала или издавала банкова гаранция по договорката за ЧЕЗ,

съобщи ръководителят на УС и основен изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев.Нито един лев от ББР не е зает с тази договорка, уточни Мавродиев.

Потресаваща е тази операция, която се прави от борда на ЧЕЗ, с която те манипулират и чешкия министър председател, съобщи той.

„ Относно изявлението на представителя на ЧЕЗ - това изявление не дава отговор на истината. Не сме издавали никакви писма и кореспонденции с ЧЕЗ. Няма импортирано искане за финансиране от нас от страна на „ Инерком “, уточни Мавродиев.

Нито един път министър председателят или министърът на стопанската система не са влияли по ежедневната активност на банката по нито една договорка, акцентира той и прикани да се прекратят спекулациите по проблема. Репутацията на ББР би трябвало да бъде защитавана, това не е партийна банка, ББР съблюдава всички най-хубави практики в банковия бранш, заявява той.

Мавродиев обаче отговори утвърдително на въпрос на депут дали има преписка сред "Инерком България " и ББР. Подобна неангажираща преписка е общоприета банкова процедура, сподели Мавродиев.

Все още няма договорка и КЕВР не може да преглежда "Инерком България " като лицензиант,

съобщи ръководителят на регулатора Иван Иванов. КЕВР ще реализира напълно надзор върху лицензионната активност на ЧЕЗ след промяната на притежателя, добави той.

Правомощията на Комисията за финансов контрол стартират от момента, в който е подписана договорката с ясно дефиниран нов притежател,

съобщи зам.-председателят на комисията Бойко Атанасов. Нямаме законови пълномощия да правим прелиминарен контрол, все пак следим случая, добави той.

Националната организация за приходите прави инспекции на "Инерком България "

и на обвързваните с компанията физически и юридически лица, съобщи Галя Димитрова от организацията. Тя посочи, че тези инспекции са във връзка с налози и осигурителни вноски. Приходите, разноските и налозите се заявяват с данъчните заявления, чийто период за подаване е края на март, изясни Димитрова. Тя добави, че инспекциите не престават, само че не може навън съвещание да разкрива данъчна информация.

От 2010 година службите за сигурност са следили процеса към продажбата на ЧЕЗ

Най-отдавна с проблема се занимава Държавната организация по разузнаване (ДАР). Председателят на ДАР Драгомир Димитров сподели, че информация за желанието на ЧЕЗ за продажба на активите й у нас има още от 2010 година Според данните чешката група е била обезпокоена от желанията на българската страна да преразгледа връзките си с ЕРП-тата. В този интервал най-сериозни договаряния за продажба са водени с "Енерго Про ", която обаче не е показала интерес.

Димитров сподели още, че при започване на 2012 година интерес за придобиване на ЧЕЗ е имало от съветски холдинг и американска компания. По думите му в най-напреднала фаза са били договарянията с съветски холдинг, следен от съветската страна и "Газпром ", само че холдингът се е отказал по стопански аргументи.

Председателят на ДАР изнесе и информация, че ЧЕЗ е коствала 240 млн.евро, като чешките представители на компанията са имали подготвеност да създадат отстъпка в цената до 200 млн.евро. Според данни от изследване на финансова институция, поръчано от участник в търга за договорката, активите на ЧЕЗ у нас се правят оценка на 225 млн.евро.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев разяснява, че сдружението не е част от стратегическите обекти в България. Георгиев сподели, че през 2014 година в организацията са били получени данни за желание на ЧЕЗ за продажбата на активите у нас, които са били свързани с митинги от февруари 2013 година, както и поради открита процедура на КЕВР за лишаване на лицензи на сдружения, снабдяващи с електрическа сила.

По думите на Георгиев посредством разследващи начини и издирвателни действия през 2014 година са постъпили данни, че ЧЕЗ стартира дейности за установяване на активите си у нас, които могат да бъдат продадени. През 2015 година е била получена информация, че ЧЕЗ планува поетапно прекратяване на дейностите си в България, само че като резервира мажоритарния си дял в снабдителното дружество "ЧЕЗ Електро България ", главен източник на приходите на ЧЕЗ. През този интервал възможни купувачи на активите у нас са били съветско сдружение и българо-австрийска компания. Водени са били и договаряния с турски вложител.

През 2016 година ЧЕЗ насочва предложение до 6 задгранични компании за продажба на сдружението в България. След това през 2017 година ЧЕЗ организира диалози с представители на "Инерком " и Топлоелектрическа централа "Бобов дол " във връзка със договорката за продажба.

По данни на ДАНС Топлоелектрическа централа "Бобов дол " са подали оферта от 302 млн.евро, като по-късно тя е повишена до 360 млн.евро, а "Инерком " подава оферта за 290 млн.евро, като по-късно тя е повишена на над 300 млн.евро. По данни от разузнаването максимален интерес за пазаруване на българските активи е имало от "Енерго Про ".

Георгиев изнесе и данни, че е имало водени

прокурорски преписки от 2010 година, 2014 година, 2015 година и 2016 година във връзка със семейство Върбакови

Георгиев добави, че четири от преписките са прекъснати, а по две от тях работата продължава и няма повдигнати обвинявания.

Нинова за ЧЕЗ: Борисов носи персонална отговорност

Движение за права и свободи за ЧЕЗ: Нямаме информация

Каракачанов: Държавата не може да нападна договорката за ЧЕЗ

Политическите реакции:

"Борисов самичък е излъгал българския народ.

Той твърдеше, че държавното управление няма нищо общо, нищо не знае и едвам в този момент научава за това, което се е случило ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на чуването. „ Току що шефовете на ДАНС, разузнаване осведомиха, че имат цялостната информация от 2010 до през днешния ден и беше упоменато, че информацията е предадена на способените институции. Сред тези институции е Министерски съвет “, аргументира се тя.

Нинова разяснява още, че не са почнали и инспекции по тази договорка и институциите не им дават такива пълномощия. "Те не могат да стартират такива инспекции, защото законово не могат към момента. Това е втора неистина на Борисов ", посочи водачът на Българска социалистическа партия.

Службите са уведомили в точния момент какво се случва, в този момент институциите, които би трябвало да ревизират договорката са с вързани ръце, тъй като нямат такива пълномощия, сподели тя. Държавата и 3 млн. български жители би трябвало да стоим и да чакаме на благоволението на Гинка Върбакова да се подаде ли на шантажа да трансферира акциите или да не се, съобщи още Корнелия Нинова.

Тя се обърна и към Стоян Мавродиев с думите: „ Как може да говорите такива глупости в Народно събрание. Казвате, че сте пристигнали тук единствено от почитание към Народно събрание и не би трябвало да сте тук. Вие чели ли сте Закона за ББР? “, запита Нинова. „ Там написа, че банката преценява активността с политиката на държавното управление на България. Затова сте тук, тъй като сте единствената държавна банка, която извършва политиката на държавното управление и не е правилно, че не сте длъжни да информирате принципала си, в случай че изпълнявате закона “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Ако твърдите, че нямате нищо общо със договорката, то единият от двамата лъжат. Говорителят на ЧЕЗ споделя, че ББР подсигурява интерес на „ Инерком “ за рефинансиране. Правителството е знаело, освен това, страната се е заела по тази договорка посредством ББР”, съобщи Нинова.

Дали през днешния ден опозицията не обслужва някой от претендентите, които тогава са взели участие в това състезание за ЧЕЗ,

запита ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „ Това, което чухме от политиците е както постоянно да изместим тематиката - една чисто комерсиална договорка я превърнахме в политически проблем. Никой през днешния ден не си даде отговор за какво водим този спор “, сподели Цветанов.

„ Нямаше да го водим, в случай че 2002-2004 година, когато са се водили диалози и са се взимали решения, в които Българска социалистическа партия са взели участие и не са се противопоставили. През 2004 година при осъществяването на приватизацията се приватизираха 67%. При оставането на тези 33% някой може ли да каже каква е отбраната на страната - съзнателно безучастие или предумисъл да загубим националния си интерес “, попита Цветанов.

Той зададе и въпроса за какво Българска социалистическа партия не са защитили интереса, когато са имали опция. Искате да превърнете една договорка, която се случва в Чехия, в политически проблем, добави Цветанов.

От своя страна Корнелия Нинова прикани Цветанов да каже поименно кого пази Българска социалистическа партия. „ Тези обвинявания, които ръсите непрекъснато, още веднъж ще ви заведат в Страсбург. Искаме да кажете и кои са гадовете, които желаят да смъкват държавното управление. Когато се произнасят присъди в Народното събрание, няма да останем повече ", сподели още Нинова, след което тя и други членове на комисиите от Българска социалистическа партия напуснаха съвещанието.

За още настоящо и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР