Вятърната енергетика в САЩ за първи път е произвела повече

...
Вятърната енергетика в САЩ за първи път е произвела повече
Коментари Харесай

Вятърната енергия за първи път изпревари за кратко атома и въглищата в САЩ

Вятърната енергетика в Съединени американски щати за първи път е произвела повече електричество за един ден от централите на въглища и атомните централи, заяви Международната организация по силата (МАЕ), представена от Франс прес. 

На 29 март вятърните централи са произвели общо 2,017 гигаватчаса електричество, като газът остава първият източник в страната, прецизира организацията в собствен блог. Вятърните централи и преди са произвеждали повече сила от въглищата или атома, само че в никакъв случай по отношение на двете по едно и също време. Не е несъмнено обаче, че това може да се повтаря постоянно в кратковременен проект. 

Общите индустриални мощности на вятърните централи надвишават тези на атомните още от септември 2019 година Използването им обаче остава неравномерно и междинният им коефициент на действие е бил 35 на 100 през 2021 година по отношение на 93 на 100 при АЕЦ, прецизира МАЕ, цитирата от Българска телеграфна агенция. 

На 29 март обстановката е била извънредно удобна, защото е имало изключително мощни ветрове. В същото време защото търсенето на електричество е по-слабо напролет, някои генератори на въглища или атомна сила са работели на по-бавен режим. Впрочем, постоянно се случва при доста прохладно време да се желае тези генератори да понижат производството, с цел да се балансира предлагането по отношение на търсенето. 

Така че МАЕ не чака месечното произвеждане на вятърните централи да надвишава това на въглищните и на АЕЦ през 2022 и 2023 година В по-дългосрочен проект обаче организацията предвижда, че с разрастването на слънчевата и вятърната енергетика възобновимите източници ще създават 44 % от електричеството в Съединени американски щати през 2050 година по отношение на 21 на 100 сега. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР