Вярвате ли в празничната хранителна кома? Много хора го правят.

...
Вярвате ли в празничната хранителна кома? Много хора го правят.
Коментари Харесай

Не обвинявайте пуйката. Ето какво според експертите наистина стои зад вашата хранителна кома

Вярвате ли в празничната хранителна кома?

Много хора го вършат. Основа на масата за вечеря по това време на годината, пуйката съдържа триптофан, за който се счита, че е виновен за неконтролируемите прозявки и неочакваните дрямки, постоянно срещани след огромни фамилни пиршества.

уморен на бюрото STOCK fizkes/Adobe Stock

„ Триптофанът е съществена аминокиселина, нужна за производството на серотонин, хормон, който има доста функционалности в тялото ни, в това число балансиране на настроението и съня “, сподели експертът по съня доктор Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Университета на Южна Калифорния Кек Факултет по медицина.

„ Страничният артикул от процеса на триптофан към серотонин е мелатонинът, различен хормон, който контролира нашия цикъл на сън “, сподели той. „ Нашите тела не създават естествено триптофан, тъй че би трябвало да си го набираме посредством храните, които ядем. “

Въпреки това, доста храни с изключение на пуешкото съдържат триптофан, в това число сирене, пилешко месо, яйчен белтък, риба, мляко, фъстъци, тиквени семки, сусамово семе, соеви зърна и слънчогледови семки, съгласно Националната здравна библиотека.

Защо ни се спи след огромно хранене за Деня на благодарността

Серотонинът е един от хормоните на „ положителното чувство “, който може да успокои и отпусне тялото. Въпреки това, ние не консумираме съвсем задоволително пуйка по време на ваканционен шведски стол - даже в случай че се върнем за секунди - с цел да създадем нужното количество серотонин, с цел да ни направи сънливи, сподели Стивън Малин, доцент в катедрата по кинезиология и здраве в Университет Рутгерс в Ню Джърси.

Не обвинявайте пуйката за вашата унесеност след хранене, споделят специалистите. class= Не обвинявайте пуйката за сънливостта си след хранене, споделят специалистите. Adobe Stock

За да получим количеството триптофан, належащо за предизвикателство на хранителна кома, сподели той, ще би трябвало да изядем към 8 кг пуешко месо - към половината от типична птица, предопределена да обслужва навалица. Министерството на земеделието на Съединени американски щати предлага да планирате 1 фунт пуешко месо на човек, когато приготвяте празнична софра.

„ Триптофанът от пуйка е малко евентуално да влезе в мозъка и да създаде задоволително серотонин, с цел да ни направи сънливи “, сподели Малин.

Така че не можете да обвинявате единствено господар на масата си за неочакваната си унесеност, сподели експертът по съня Кристен Натсън, доцент по неврология и превантивна медицина в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет.

„ Турция в действителност не ни прави сънливи “, сподели Натсън. „ Ако се усещаме сънливи след щедро хранене, това евентуално се дължи на неналичието на задоволително сън в дните преди огромното събитие и най-сетне на опцията да се отпуснем след края на вечерята. “

Преяждането като цяло също е главен провинен за умората, която човек усеща след хранене, сподели Дасгупта.

„ Запомнете всички вкусни гарнитури към централната част на пуйката, като къс със сладки картофи, гювечи и вкусни десерти “, сподели той. „ Тези вкусни ястия съдържат огромно количество въглехидрати, които също способстват за сънливостта след хранене. “

Храненето по-късно денем е обвързвано с повишение на апетита, споделя изследване. Храненето по-късно денем е обвързвано с повишение на апетита, споделя изследване. Adobe Stock

Друга причина да се чувствате сънливи след хранене е смяна в притока на кръв от главата към храносмилателната система.

„ Яденето на огромна празнична вечеря води до повишен приток на кръв към стомаха, с цел да помогне за смилането на храната, което води до по-слаб приток на кръв към мозъка, което ви прави изтощени и подготвени за лягане “, сподели Дасгупта.

И не забравяйте въздействието на празничното пиянство. Много ястия, сервирани по това време на годината, се измиват с вино, коктейли и шампанско. След това има вездесъщата бира (или две или три), която постоянно съпровожда следобедните игри с топка.

" Нека бъдем почтени. Празниците са и може да има някакъв фамилен стрес или отмалялост от пътешестване, тъй че може би сте изпили повече от нормалното си количество “, сподели Дасгупта. „ Алкохолът забавя мозъка ви и отпуска мускулите ви, тъй че след няколко напитки евентуално ще се почувствате сънливи. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР