Вярвам, че не само учениците имат изключителното право да притежават

...
Вярвам, че не само учениците имат изключителното право да притежават
Коментари Харесай

Дневник на книжния пътешественик

Вярвам, че освен учениците имат изключителното право да имат читателски дневник. Също и че историята на прочетените от нас неща има своето място и отвън браузерите.
Старомодно и ненужно за едни и сантиментално и скъпо за други, воденето на мемоари за прочетени книги, публикации, забавни отзиви и разбори може да се трансформира в едно много прелестно занимание с доста добавена стойност. Дневникът е за всеки, който обича книжните завършения и разходките из думите и желае да отиде стъпка по-далеч като записва “пътешествията ” си и историите към тях.

Исторически мисли и смисли
Един подобен дневник зависи напълно от нашите желания и задачата, която си слагаме с него. Той ще ни послужи като история на разсъжденията ни и ще ни оказва помощ да си припомняме скъпи моменти, изрази и разсъждания, които са трогвали или вдъхновявали в избран интервал. Вместо да пишем на хвърчащи листчета усещанията си или да драскаме по полетата на книгите, читателският дневник ще ни даде подредено и елементарно налично пространство за мемоари и информации, пък били те и прочувствени.

Карта на пътя изминат през книгите
Като всеки различен дневник и този е добре да си приюти в някакъв бележник или тетрадка с твърди корици. Всъщност формата не е толкоз значима, стига да ни служи добре на задачата, която сме си сложили. Можете да си извършите дневник и във файл на компютъра, а за същинските приключенци той да е в особено подвързан бележник с разнообразни графи. Важното е да ви е комфортен и когато пожелаете елементарно да можете да се обърнете към хрумвания, открития или усеща, които дадена книга е породила у вас или към насоки, които ви е дала.

Съдържанието му още веднъж изяло зависи от нас, като за насочни точки могат да се вземат някои примерни вписвания като:

Период на четене
Предварителни упования
Впечатления по-късно
Любими цитати
Породени мисли
Информация за създателя
Няколко фрази по какъв начин сте се почувствали или просто един изумителен знак:)

Естествено всичко това изисква време и усърдие. За да поддържаме дневника си постоянно е добре е и да не прекаляваме с размера на записките, с цел да не се изкушаваме елементарно да се откажем. Понякога и единствено една дата и къса мисъл са задоволителни, с цел да отбележим някоя книга или нещо прочетено. Когато отлагаме вписването, попълването губи огромна част от цената си. Систематичното попълване е също значима част от чара на сходно инициативи, което в действителност ни оказва помощ да се връщаме по един хубав и приключен метод обратно, в историята на четенето си.

Прекрасно е, в случай че успеем към това от време на време мъчно налично наслаждение, наречено четене, да прибавим нещо от себе си под формата на записани разсъждения. Така ще можем да гледаме обратно към разнообразни свои гледни точки и да виждаме от птичи взор всички тези нови и забавни неща, които се появяват в главата ни, когато се срещаме с някой текст.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР