Вярно е, че обществената памет избледнява бързо, но някои неща

...
Вярно е, че обществената памет избледнява бързо, но някои неща
Коментари Харесай

Коментар | За ГЕРБ мълчанието е злато

Вярно е, че публичната памет избледнява бързо, само че някои неща е редно да бъдат помнени. В навечерието на тези локални избори е значимо да се уточни, че едно от главните наследства на ГЕРБ в българската политика е мълчанието. Да, звучи необичайно. Хора от тази партия връхлитат телевизионните екрани и обществените медии денонощно, с цел да развяват тезите си и да наскърбяват съперници. Но тази дисхармония единствено служи, с цел да се прикрие същинското безмълвие.

Още с първите си победи Бойко Борисов направи нужното, с цел да не му задават неуместни въпроси: закри следизборния пресцентър в НДК, който придружаваше целия либерален преход на България, където се събираха равнопоставено всички публицисти от страната и отвън нея, с цел да могат да задават въпросите си на мощните на деня. Оттам до излъчванията от джипката, където изобщо нямаше към този момент въпроси, стъпката беше дребна.

Този обичай беше пренесен на локално равнище от представителите на партията му. Години наред кметовете на множеството градове, ръководени от ГЕРБ, отказваха да вземат участие в диспути и да дават отговор на неуместни въпроси. Вземете да вземем за пример новия претендент за кмет на Пловдив - Костадин Димитров, който безусловно се скри от " Капитал " макар няколко предложения към него за изявление. Или остарелия претендент на Варна Иван Портних, който се появява само на личните си конференции, в които се пробва да изясни по какъв начин против него има интрига макар тоновете доказателства за проваления му мандат.

Единственият лъч светлина тук бяха дебатите на Българска национална телевизия, които се пробваха да дават равна сцена на всички, където най-малко някои от претендентите на ГЕРБ се появиха. Те обаче още веднъж бяха сполучливите им образци (като Димитър Николов) или такива, които се вършат, че предишното не съществува (като Димитров и Хекимян). За останалата част от страната мълчанието - купено в локалните медии и подкрепяно от горната страна - продължава да е най-удобната политика. В безмълвие обаче рядко се раждат сполучливи политики. Или сполучливи градове.
Реклама Свързани публикации С какви позиции влизат партиите в борбата за локалната власт 26 октомври 2023, 14:41 Изборите за кмет: Какво се крие зад номинациите на партиите в огромните градове 29 септември 2023, 09:44
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР