Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за

...
Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за
Коментари Харесай

Тагарев призна: Да, готвим нов транш военна помощ за Украйна

" Вярно е, че България приготвя нов транш военна помощ за Украйна и го декларирахме напълно публично. Тя ще бъде съгласно техните потребности и нашите благоприятни условия, както е решило Народно събрание ", съобщи пред медиите министърът на защитата Тодор Тагарев.

" Тя ще бъде сравнима по размер и по типове с първия пакет. Като размер е почти същата. Ние вадим от складовете неща, които са в годно положение, имат още запас, само че да кажем - над 30-40-годишни ", сподели още Тагарев, представен от БГНЕС.

" Съвсем скоро ще предложим решение на Министерски съвет. Въпросът е дали не сме пропуснали благоприятни условия. Надявам се, че не сме, изключително свързани с вложения от Европейски Съюз в разширение и модернизиране на потенциала на предприятия от нашата отбранителна промишленост ", по този начин Тагарев отговори на въпрос дали България ще се включи в самодейността на Европейски Съюз за 1 млн. снаряда за Украйна.

Министърът на защитата сподели, че ще се срещне с президента Радев, когато бъде поканен от президента. Относно думите на президента Радев, че би било неточност България да се включи в договорката на Европейски Съюз за 1 милион снаряда, Тодор Тагарев посочи, че не схваща логиката на тази теза.

“Става въпрос за вложения, европейски, в разширение на потенциала и рационализация на нашата отбранителна промишленост, стига да не сме изпуснали опцията, защото комисарят Тиери Бретон пристигна първо в България, само че по-късно обиколи и други страни, а ние казахме, че това не ни би трябвало. Никой не ни чака, динамичността в тази сфера е изключителна ”, сподели още министърът.

Търсят се варианти ВМЗ " Сопот " да получи европейско финансиране и да усили потенциала си за произвеждане на подобен диаметър снаряди.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР