Вулканичните емисии на серен диоксид от Исландия достигнаха континентална Европа.

...
Вулканичните емисии на серен диоксид от Исландия достигнаха континентална Европа.
Коментари Харесай

Емисии серен диоксид от вулкана в Исландия достигна Европа

Вулканичните излъчвания на серен диоксид от Исландия доближиха континентална Европа. Припомняме, че последното вулканично изригване на полуостров Рейкянес в Исландия стартира на 16 март 2024 година и продължава с много непрекъсната активност.

От декември 2023 година към този момент са регистрирани четири изригвания. Това събитие притегли вниманието на специалистите заради огромните количества серен диоксид (SO2), изпуснати в атмосферата.

Съобщава се, че излъчванията от вулкана се движат на изток от Северния Атлантик през Ирландия и Обединеното кралство. Емисиите доближиха Скандинавия на 20 март, прекосиха Балтийско море и доближиха Балтика, Полша и Северозападна Русия в петък, 22 март.

" Ние следим от близко шлейфа, до момента в който се движи над Северна Европа, макар че не чакаме да окаже въздействие върху качеството на приземния въздух или климата ", споделят учените.

През януари 2021 година вулканът Фаградалсфял изригна в Исландия покрай град Гриндавик. Това е първото изригване в региона от повече от 800 години. Напоследък интензивността на вулкана още веднъж се усили. От декември 2023 година към този момент е имало четири изригвания, последното от които продължава сега. Жителите на град Гриндавик трябваше да бъдат евакуирани, а на подстъпите към града бяха издигнати уреди за отбрана от лава, напомня " Фокус ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР