Вулканът Руанг в северната част на индонезийския остров Сулавеси е

...
Вулканът Руанг в северната част на индонезийския остров Сулавеси е
Коментари Харесай

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден

Вулканът Руанг в северната част на индонезийския остров Сулавеси е имал най-малко пет огромни изригвания в сряда, оповестиха управляващите в Индонезия. Тече евакуация на хора от региона, а локалното летище беше затворено.

Местният Център за вулканология и справяне с последствията от геоложки бедствия, издаде предизвестие за заплаха от най-висока степен, имайки поради разнасящата се вулканична пепел, рухването на скални парчета и вероятността от цунами.

През целия вчерашен ден кратерът на вулкана е бълвал бяло-сив пушек, който се е разнасял на разстояние до половин километър нагоре. На локалните поданици е подредено да се отдалечат на минимум 6 км от 725-метровия вулкан. Над 11 000 души, които живеят на засегнатата от изригванията територия, са получили разпореждане за евакуация. Най-малко 800 от тях към този момент са напуснали домовете си.

Временно затворено от четвъртък е интернационалното летище в град Манадо. " Бяхме принудени да преустановим дейностите на летище " Сам Ратуланги " поради разпростирането на вулканична пепел, която би заплашила сигурността на полетите ", съобщи за АП началникът на локалната авиослужба Амбар Сурьоко.

Консултативният център за вулканичната пепел към австралийската метеорологична работа осведоми, че в сряда вечер вулканичната пепел от Руанг се е разнесла на към 21 километра. Службата разгласи, че следи разнасянето на пепелта и се пробва да го планува.

Индонезийският вулканоложки център отбелязва, че заплахата от следствията от вулканичните изригвания включва и вероятността от цунами. През декември 2018 година вулканичният остров Анак Кракатау е изригнал и се е свлякъл във водата, губейки три четвърти от масата си и предизвиквайки мощно цунами, предизвикало гибелта на над 400 души. Изригване на самия вулкан Руанг през 1871 година също е станало причина за цунами.

Остров Тагуланданг, който се намира на изток от Руанг, е изложен на заплаха при срутване на вулканична маса. За неговите поданици също важи заповедта за евакуация.

" Хората от Тагуланданг, които се намират в радиус от 6 км от вулкана, би трябвало неотложно да се изтеглят. Особено тези, които живеят покрай брега, би трябвало да са наясно, че могат да бъдат застигнати от нажежени скални парчета, горещи облаци и талази на цунами в резултат на вулканична маса в морето ", съобщи представителят на Центъра по вулконология понижаване на последствията от геологични бедствия Абдул Мухари.

По думите му евакуираните хора ще бъдат настанени в Манадо, най-близкия град до Руанг на остров Сулавеси. На територията на населяваната от 270 милиона души Индонезия има 120 настоящи вулкана.

Снимка: Chris Vagasky
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР