Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали продължи да изригва, изхвърляйки

...
Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали продължи да изригва, изхвърляйки
Коментари Харесай

Лава и пепел покриват остров Бали

Вулканът Агунг на индонезийския остров Бали продължи да изригва, изхвърляйки пепел на височина 4000 метра и блокирайки десетки хиляди туристи за втори следващ ден, съобщи Reuters.

Властите покачиха паниката по отношение на вулкана до най-високата степен и приканиха 100 000 души да изоставен регион в радиус от 10 километра от кратера на вулкана, от който изригва лава и излиза сив и бял пушек.

Не е ясно какъв брой съществено може да стане изригването, нито какъв брой дълго може да продължи. При последното огромно изригване на Агунг през 1963 година починаха към 1100 индивида.





Властите подредиха интернационалното летище на Бали да останат затворени още 24 часа поради опасения, че самолетните мотори може да се задръстят от вулканичната пепел, която се носи над острова.

Говорител на летището сподели, че над 440 полета са анулирани, засягайки към 60 000 пасажери - съвсем колкото през вчерашния ден.



Според специалисти е допустимо да има по-голямо, избухливо изригване, а може и вулканът да поддържа сегашната интензивност седмици наред.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР