Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от

...
Вулгарни откъси от детска книжка възмутиха родители на петокласници от
Коментари Харесай

Детска книга с вулгарни откъси и брутализми скандализира родители на петокласници

Вулгарни фрагменти от детска брошура възмутиха родители на петокласници от Хасково. Книгата на писателя Николай Теллалов " Да пробудиш драконче " е определяна от критиците като " етнофентъзи " и е в челните места в родната ранглиста за детско произведение на десетилетието.

Четивото с еротични детайли не е включено в образователната стратегия. То е част от самодейността за поощряване на четенето „ Разказвачът на приказки “, която влиза и в учебните заведения, където самите създатели на книги четат фрагменти от книгите си, а по-късно, в случай че децата изискат, могат да си ги закупят.

„ На някои страници има нецензурни и груби изрази. Потресена съм. Рекламира се алкохол, предизвикват се децата да пият ”, описа Живка Ванчева, майка на петокласничка пред Нова телевизия.

Кой е цитираният абсурден фрагмент:

- Даже се посдърпахме тогава. Та, значи, върнахме се след това тука скарани и хоп, направихме бебето, така ли?
- Да, коства ми се....
- Изобщо не се * онази вечер. Единствената, когато си преспивала тук, и не сме правили нищо.
- Грешиш. По едно време ти се разсъни и ми го *****.
- Абсурд – хладно отхвърли Радослав, а ушите му пламенееха.

„ Това е един превъзходен план за поощряване на детското четене. Не съм чела тази книга, само че инцидентно попаднах на страница, в което има доста вулгарни и нецензурни изрази, които не са естествени за 4. и 5. клас. Нашето управление в учебното заведение е взело ограничения още преди празниците и са известени институциите “, сподели пред bTV Живка
Банчева, родител.

Банчева акцентира, че книжката е част от самодейността и е подкрепена от Министерството на образованието и Държавна организация за българите в чужбина.

10 години не е имало нито един проблем. Във всяко учебно заведение гостуват разнообразни създатели. Има екип в самодейността за това дали книгите дават отговор на условията. Ние заставаме зад всеки един създател. За мен има и разнопосочно мнение – колкото родители не харесват книгата, толкоз и я харесват “, разяснява доктор Константин Иванов, който е основател на „ Разказвачът на приказки “.

„ Тази самодейност беше продължение на „ Седмицата на детската книга “. Ние прочетохме всички анотации, които ни показаха и обсъдихме с шефовете на учебните заведения, изясни началникът на Регионалния инспекторат на образованието в Хасково Велеселина Павлиткова.

Според нея книгата е подобаваща за възпитаници от по-горните класове, защото е " топ фентъзи " измежду детските романи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР