Второ денонощие обстановката в карловското село Каравелово остава тежка, след

...
Второ денонощие обстановката в карловското село Каравелово остава тежка, след
Коментари Харесай

Хората от Каравелово все още нямат достъп до къщите си

Второ денонощие ситуацията в карловското село Каравелово остава тежка, откакто над 190 литра на квадратен метър дъжд безусловно потопи къщите на хората.

За благополучие, няма жертви и съществено потърпевши, само че вредите от бедствието са големи, съобщи Българска национална телевизия.

Местните не помнят подобен потоп до момента и приканват институциите час по-скоро да стартират с разчистването на тоновете тиня и кал по пътищата и домовете им.

На място дойде и се срещна с хората президентът Румен Радев, който даде обещание бърза държавна помощ на потърпевшите. За да огледа на място вредите и да се срещне с потърпевшите хора, в селото пристигна и президентът Румен Радев. А вътрешният и замеделският министър към този момент разпоредиха инспекции дали единствено природата е причина за сериозната обстановка в Подбалкана.

Повече от 24 часа след потопа в Каравелово хората към момента нямат достъп до къщите си и не могат да стартират тяхното почистване. Тиня и големи дънери стопират на входа 78-годишния Иван Нечков и брачната половинка му.

" Щеше да опустоши и нас, и животни, и къща. Извадихме шанс някакъв. Дойде доста огромна вълна. Ей тук дамата беше и я дръпна ", споделя Иван.

Евакуацията на бедстващи хора продължи и през днешния ден. Възрастна жена бе извадена от полусрутената си къща и закарана с кола за спешна помощ в болничното заведение в Карлово.

" Съпругата ми е неподвижна. Не може да върви. Дойдоха момчетата, донесоха едно корито, взеха я с коритото и по водата я изкарахме ", сподели Ценко Нанков.

Дамяна и брат ѝ Тодор през целия ден през днешния ден с лопати се оптиват да прокарат достъп до дома си. Малцина доброволци и екипи на Червения кръст откликнаха на апела на инстутициите за помощ.

" Такива мигове са сплотяващи към хората и би трябвало да се оказва помощ кой с каквото може и дойдохме да помогнем с почистване ", споделя Ивайло Атанасов, доброволец.

Посетихме евакуираните, които са в болничното заведение в Карлово. Раздаваме храна, вода. Имаме подготвеност за 5 хиляди индивида, добави Таня Георгиева, БЧК Пловдив.

" Като че ли е време да се мисли за гражданска отбрана, национална армия, доброволчески отряди. Ако се случи на отделечено място, надалеч от нашите гарнизони, опциите ще бъдат лимитирани ", разяснява началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Дейността на спешните и военните екипи на място през днешния ден наблюдава и президентът Румен Радев.

" Благодарение на тях при едно такова мощно наводняване нямаме жертви, нямаме и потърпевши хора. Най-важното сега е да продължи огледа на всички домове, тъй че да сме сигурни, че няма хора в риск, да има доставка на най-необходимото ", сподели президентът.

Радев към този момент е разговарял със служебния министър председател и виновните министри за опциите страната да подкрепи потърпевшите от наводненията.

" Очаквам допустимо най-бързо, когато се опишат вредите, междуведомствената комисия да се събере и да направи всичко допустимо тези вреди да бъдат покрити и като инфраструктура, общинска тук, и несъмнено, по домовете на хората ", съобщи той.

Вътрешният министър Иван Демерджиев разпореди засилена защита, с цел да се предотвратят възможни обири от засегнатите къщи. Изясняват се и аргументите за наводнението.

" Разговарях с министъра на земеделието. Той е разпоредил инспекция на сечта, която е осъществявана наоколо, с цел да забележим има ли някакво отношение към бедствието, защото фактически голямо е количеството вода, само че ние сме длъжи да изясним има ли и някакъв вид човешка интервенция ", разяснява Демерджиев.

Тревожна е и обстановката в друго карловско село - Слатина.

" Тук ситуацията е просто бедствено. Навсякъде улиците са блокирани и едната част на селото е изцяло откъсната от всички всички останали, защото единият мост, от който се минаваше от едната страна, е откъснат. Другият, който е пътят към Розино, и той е откъснат. Нямаме помощ отникъде ", споделя Цветелина Георгиева.

С приоритет избавителните екипи в Слатина раздават храна и вода и разчистват наносите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР