Вторият национален конкурс, в рамките на най-мащабната стажантска инициатива у

...
Вторият национален конкурс, в рамките на най-мащабната стажантска инициатива у
Коментари Харесай

Съветът на жените в бизнеса в България отличи иновативни проекти на млади таланти

Вторият народен конкурс, в границите на най-мащабната стажантска самодейност у нас - „ Оставаме в България ”, завърши през днешния ден с публична гала по награждаване на най-хубавите планове. Организаторите от Съвета на дамите в бизнеса в България /СЖББ/ тази година провокираха младите гении на България да се включат в конкуренция под надпис „ Иноватори на бъдещето - Стажанти 2016 ”. Конкурсът бе предопределен за студенти от бакалавърска и магистърска степен от български и задгранични университети, възпитаници от 12-ти клас, надарени младежи с предприемачески дух и новаторски хрумвания.

В рамките на състезанието бяха показани над 70 плана в областите Технологии и иновации; Инфраструктура и околна среда и Социални нововъведения и човешки запаси. След оспорвана битка и дълги полемики на жури от представители на компаниите-членове и Управителния съвет на СЖББ, в състезанието бяха отличени над 20 младежи, които получиха предметни награди и стипендии, предоставени от E-Act, УниКредит Булбанк, Бенефит Систем БГ, списание Мениджър и СЖББ. Най-високи оценени бяха плановете на 8 млади гении, които ще имат опцията на вземат участие в 5 едномесечни стажа в Европейския парламент в Брюксел в екипа на Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и 3 работни визити в Екологичен потенциал с хазаин Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и патрон на Националната стажантска самодейност „ Оставаме в България ”.

„ Оставаме в България ” е план, който е въплъщение на главната ни задача – да работим за основаване на условия за реализация на младежите тук, в България. ”, показа доктор инж. Боряна Манолова, ръководител на УС на СЖББ. „ Предприемаческият капацитет на младежите в България и Европа би трябвало да бъде доразвит и подкрепян, тъй като точно той ще бъде моторът на нашето бъдеще’, добави тя.

“Като патрон на самодейността аз би трябвало да ви вдъхновя да покажете своя капацитет. Но през днешния ден желая да ви уверя, че вие вдъхновихте мен. Вдъхновихте ме с новаторските си хрумвания, които представихте, с ентусиазма, който струи от очите ви, със смелостта и силата, с която се изправихте пред тази цялостна зала и защитихте плановете си ”, поздрави участниците, Ева Паунова. „ Изключително съм щастлива, че ще имам опция да посрещна трима от вас на работно посещаване в Брюксел, където ще можем по-дълго да обменим хрумвания и дружно да сложим основите на вашето бъдещо професионално израстване ”,  добави тя.

Националната стажантска самодейност „ Оставаме в България “ на Съвета на дамите в бизнеса е най-мащабната стажантска самодейност в страната, чиято цел е да поддържа младежите да осъществят капацитета си в България и потърсят професионална реализация в страната. Български и интернационалните компании, членове на Съвета на дамите в бизнеса, се сплотяват, с цел да основат удобна среда и тласък на дейните и образовани младежи да започват своята кариера  в България. Инициативата е ориентирана към студенти в българските университети, български студенти в чужбина, задгранични жители с интерес за стаж в България и възпитаници от 11/12 клас от средно-образователните и професионални образователни заведения. Всяка година над 1400 стажанти стартират своя професионален път в компаниите-членове на Съвета, като 30-35% от тях остават в тези компании и след стажа на непрекъсната работа.

Кампанията започва през 2015 година с състезанието за есе „ Стажът – първа стъпка в моята кариера “ и слага началото на поредност начинания на Съвета, ориентирани към младите гении на България. През 2016 планът бе надграден като насочи все по-големи провокации към младите, само че и им даде още по-перспективни благоприятни условия, каквито са стажовете в Европейския парламент.

Това лято започва и новия план в границите на Националната стажантска самодейност „ Оставаме в България ” - Лятна академия „ Лидери на бъдещето ”, ориентирана към възпитаници 11/12 клас и студенти 1-2-ра година. Академията целеше чрез лекции, дискусионни конгреси и работилници да даде спомагателна информация, познания и опит на младежите за кариерно насочване, да запознае участниците с фирмите и техните политики за работа с младежи и да им даде опция да придобият спомагателна подготовка в връзки, презентационни и цифрови умения, изобретателно мислене и други съществени знания, нужни за добра професионална реализация. 30 млади гении имаха опция в границите на един месец да работят с преподаватели, лектори и ментори от фирмите на СЖББ и посетители, с помощта на което трансфораха своите изобретателни хрумвания в планове, получиха опит и самочувствие в показване, отбрана и отстояване на концепциите, получиха спомагателни доказателства и причини, че бизнесът в България дава доста положителни условия за старт на кариерния път и професионална реализация.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР