Вторият месец от престоя на Марс на марсохода Perseverance, който

...
Вторият месец от престоя на Марс на марсохода Perseverance, който
Коментари Харесай

Хеликоптерът Ingenuity преживява първата си нощ на Марс

Вторият месец от престоя на Марс на марсохода Perseverance, който кацна на планетата на 18 февруари, приключи с неповторим опит, предопределен да стартира ерата на извънземната аеронавтика. Миниатюрният хеликоптер Ingenuity се отдели от марсохода и прекара първата нощ на алената планета в самостоятелен режим.

Според изчисленията на НАСА в кратера Jezero, където в този момент се намират Perseverance, нощните температури могат да паднат до минус 90 градуса по Целзий. Такива ниски температури могат да причинят термични повреди на механизмите, бордовите акумулатори и слънчевите панели на нежния хеликоптер, който тежи единствено 1,8 кг.
 Хеликоптерът Ingenuity претърпява първата си нощ на Марс

Важността на събитието от първия извънземен полет в атмосферата на друга планета на устройство, основано на Земята, беше очебийно от инженерите на НАСА, които сложиха част от самолета на братята Райт Flyer-1 в корпуса на Ingenuity. От цялото изследователско съоръжение на борда на компактния хеликоптер има единствено камера с висока разграничителна дарба, която предава данни на Perseverance.

Единствената цел на 30-дневната задача (марсианският ден е с дълготрайност 24,6 земни часа) Ingenuity е да се потвърди жизнеспособността на земните технологии за полет в атмосферата на Марс. До момента се събира информация за положението на системите за ръководство на топлината и работата на няколко бордови системи. Получаването на тези данни ще усъвършенства отоплителната система на хеликоптера, с цел да подсигурява нейната жизненост през идващите 30 дни дейни полетни опити.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР