Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за

...
Вторият ден от XXII глобална среща на Световния съвет за
Коментари Харесай

Министър Димитров обсъди предстоящо бизнес посещение на делегация от Саудитска Арабия

Вторият ден от XXII световна среща на Световния съвет за пътешестване и туризъм (World Travel & Tourism Council – WTTC) протече извънредно динамично, изпълнен с ползотворни срещи и забавни дискусионни панели.

Един от акцентите в диалозите бе образованието на фрагментите в туризма, а мотото на WTTC – развиване посредством образование, сподели отношението и фокуса към тематиката подготовка и самоусъвършенстване – като непрестанен развой, част от професионалното израстване на всеки, зает в бранша – от сервитьор, през министър до принц, а в тази ситуация принцеса, както означи министър Димитров.

По думите му, България осъзнава, че в идващите години би трябвало да влага забележителен запас в фрагментите в туризма. Те явно би трябвало да имат отлични цифрови умения, с цел да отговорят на потребностите на потребителя. И това е световен развой, който напълно трансформира актуалния туризъм като услуга и практики. „ Европа, която е водеща международна дестинация в туризма, разгласи 2023 година като година на уменията. Ние ще работим взаимно с WTTC, със Световна организация по туризъм към Организация на обединените нации (СОТ), както и с доста други световни организации в посока развиването на сполучливи политики за възстановяване на качеството на фрагментите в бранша “, акцентира министър Димитров.  

В рамките на форума и в продължение на диалога с принцеса Хайфа Ал Сауд, българският министър организира двустранна среща с Н. Пр. Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разискаха отправената българска покана за посещаване през февруари дружно с бизнес делегация и вероятностите за двустранно развиване на туризма и вложенията през 2023 година. Със поръчката си за постигане на 120 млн. туристи годишно до 2030 година, домакинът Саудитска Арабия ясно сподели по време на форума, че желае да е водеща страна в района.

И във втория ден на форума министър Илин Димитров организира в коридорите поредност от двустранни срещи.

Той се срещна с Марк Кийм, заместител помощник-секретар по пътешестване и туризъм на Съединени американски щати. Сред главните тематики, към които събеседникът му прояви интерес, бяха дентален и авантюристичен туризъм. Министър Илин Димитров означи, че България има прелестни образци за сходни сполучливи практики в някои български курорти като Св. Св. Константин и Елена, изключително що се отнася до медицински и дентален туризъм. Двамата показаха единодушие, че в двустранните връзки има голям капацитет за увеличение на туристопотока. В годините преди световната пандемия над 150 хиляди американци са посещавали страната ни за отдих и отмора. Само за първите девет месеца от 2022 година броят им е близо 66 600, което е с 67% растеж по отношение на предходната 2021 година

Министър Илин Димитров беседва и с Митсуаки Хошино, комисар на японската туристическа организация. Двамата разискаха съответни начинания и взаимни дейности за задълбочаване на двустранното съдействие в региона на туризма и поощряване на туристообмена, изключително в областта на културно-историческия и СПА туризма.

За Япония един от най-хубавите посланици в туризма е фамозният българин Котоошу, в този момент прочут като Наруто, а страната ни е добре позната за японците. Двамата разясниха опциите за двустранен туризъм, отбелязвайки обстоятелството, че Япония е евентуално огромен пазар и изисква големи вложения.

Друга среща от програмата на министъра беше тази с Христина Гарсия Фраско, секретар по туризъм на Филипините. „ Можем да споделим опит с филипинците посредством онлайн преподаване по отношение на обслужването на посетители, защото те са доста положителни в това “, разяснява след срещата министър Димитров.

А след среща с известния ефирен водещ по CBS Питър Грийнбърг, министър Димитров заяви новината, че американският публицист е обожател на България и има желанието да направи телевизионна поредност, отдадена на страната ни, с работното заглавие „ Скритата България “ – „ Hidden Bulgaria “.

Поредицата работни срещи завърши с диалог с генералния секретар на СОТ Зураб Пололикашвили, на който бе разисквано семейството на страната ни на районната комисия “Европа ” към Световна организация по туризъм. Това е значимо събитие, което ще се организира в България, уточни министър Димитров. Двамата с генералния секретар възнамеряваха и възможните дати – в края на април или началото на май 2023 година

На форума, събрал основни фигури в туризма от 52 страни от разнообразни краища на света, министърът посочи, че България е страна с над 1300 години история и нашите задгранични посетители могат да се насладят на над 43 000 културни обекти, монументи и артефакти, като по този индикатор сме трети в Европа след Италия и Гърция.

В поддръжка на това свое обръщение, министър Димитров подари на участниците в двустранните си срещи умалени копия на едни от най-знаковите антични български златни съкровища – явен знак и отпратка към богатото завещание на земите ни, което е и насочна точка за културно-историческия туризъм в България. „ В Саудитска Арабия настояват, че една от най-старите златни мини е при тях – на 4500 години, само че в този момент имат копия на съкровища отпреди 6500 години “, разяснява министър Димитров.

Министърът благодари на българските дипломати за оказаното подпомагане и свършената голяма по размер работа по организацията и подготовката на българското присъединяване – Върбан Бенишев, краткотрайно ръководещ посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия и на комерсиалното аташе Петър Мойсов, началник СТИВ в задачата ни в Рияд.

Следващото събитие на WTTC ще се състои през 2023 година в Руанда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР