Втори тур на избор за кметове на общини, кметства и

...
Втори тур на избор за кметове на общини, кметства и
Коментари Харесай

Втори тур: Варна избира кмет

Втори тур на избор за кметове на общини, кметства и региони се организират през днешния ден в България.

За разлика от първия тур този път с изключение на с хартиени бюлетини ще можем да гласуваме и с машина.

Жителите на морската столица ще гласоподават през днешния ден с една или две бюлетини според от региона, в който живеят. Освен бюлетината за кмет на община, живущите в регионите " Одесос ", " Приморски " и " Младост " и ще избират и кмет на регион.

До втория тур за кмет на Община Варна доближиха Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

За кмет на регион " Одесос " на балотаж през днешния ден са Биляна Раева от ГЕРБ и Цветнен Цветков от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

За кмет на регион " Приморски " балотажът е сред Николай Желязков от " Продължаваме промяната - Демократична България " и Людмила Колева - Маринова от ГЕРБ.

За кмет на регион " Младост " на балотаж са Евгени Дянков от ГЕРБ и Христо Христов от " Алтернативата на жителите ".

Изборният ден към този момент стартира в 7.00 часа и ще завърши в 20.00 часа , като при съществуване на чакащи хора пред секциите, които желаят да упражнят правото си на глас, изборният ден може да бъде продължен до 21.00 ч., напомня Moreto.net.

Над 387 000 са гласоподавателите от Варненска област. Над 281 000 са гласоподавателите във Варна, които могат да упражнят правото си на глас в 409 секции. Варненци ще могат да гласоподават и с машини в 395 секции.

По данни на Областна администрация в 10 от общините във Варненска област се организира втори тур от локалните избори за кметове на общини, кметове на региони (във Варна) и кметове на кметства.

В балотажа няма да вземат присъединяване общините Дългопол и Суворово , където още на първи тур гласоподавателите са създали своя безапелационен избор.

За вота на гласоподавателите на втори тур ще се явят двама претенденти за кмет на община Аврен – досегашният Емануил Манолов и кандидатът Симеон Костадинов . Надпревара за кметския стол ще има и в две кметства на общината, в селата Бенковски и Дъбравино . Общият брой на СИК в община Аврен остава 17, както и на първия тур.

Само едно кметство от територията на община Аксаково провежда балотаж, и то е в с. Любен Каравелово . Избирателите ще могат избират сред двама претенденти и да упражнят своето право в 3 СИК.

И в община Белослав ще има 3 СИК, едната от които преносима. Те ще бъдат разполагаем на гласоподавателите в с. Езерово.

В две села от община Бяла – Господиново и Попович ще има балотаж. Във всяко село ще има По една СИК.

Без смяна за втория тур на локалните избори остава организацията на територията на община Варна .

Вече е известно, че за кметския пост във финалната конкуренция вземат участие Иван Портних и Благомир Коцев .

Три са регионите във Варна, в които по двама претенденти вземат участие на балотажа – р-н Младост (Евгени Дянков и Христо Христов), р-н Одесос (Биляна Раева и Цветнен Цветков) и р-н Приморски (Николай Желязков и Людмила Колева – Маринова).

В две кметства от региона – в селата Константиново и Тополи ще има балотажи. Общият брой на СИК за цялата община Варна остава 409 – както на първи тур. В тази численост влизат 2 преносими СИК, а 9 са ситуирани в лечебни заведения, в обществени домове и в Затвора Варна.

Само 1 ще бъде СИК в с. Млада Гвардия, община Ветрино . На балотажа се явяват двама кандидати за кмет на това кметство.

Запазва се броят на СИК и на територията на община Вълчи дол . В 25 СИК и в 1 преносима СИК гласоподавателите от региона ще избират на втори тур сред досегашния кмет Георги Тронков и кандидатът Калоян Цветков.

Балотаж сред двама претенденти ще има и в с. Кипра, община Девня , а изборният развой там се провежда в 1 СИК.

Избирателите от с. Старо Оряхово, община Долни чифлик също ще гласоподават на втори тур. Ще избират сред двама претенденти, а гласуването ще става в 3 СИК.

Без смяна остава организацията за втория тур на локалните избори в община Провадия . Общо 46 са СИК на територията на цялата община. 1 от тях е преносима, 1 ще бъде в болничното заведение и 1 в обществен дом. Вече е известно, че на балотаж за кметския пост в Провадия отиват Анатоли Атанасов и Димо Димов .

В 7 села от района ще има втори тур на избора за кмет на кметство. Това са селата Градинарово, Добрина, Житница, Петров дол, Снежина, Храброво и Черноок. Истински казус на балотажа породи в с Добрина, където изборът ще е сред трима претенденти – Веселин Савов, Васил Василев и Теодора Янкова. Последните двама имат безусловно идентичен % /30,51%/ от вота на гласоподавателите на първия тур.

Право да гласоподават имат български жители, които са навършили 18 години , не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост, според Изборния кодекс.

Право на глас имат и български жители с адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на страната най-малко шест месеца преди изборния ден . Условието е най-малко единият от адресите да е на територията на съответната община или кметство, където ще гласоподават.

При гласоподаване по сегашен адрес е належащо гласоподавателят да е декларирал желанието си до 14 октомври пред съответната община или кметство.

Право да гласоподават в локалните избори имат и жители на страна членка на Европейски Съюз, които не са български жители. Те би трябвало да имат навършени 18 години, да не са сложени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост, да имат статут на дълготрайно или непрекъснато пребиваващи в България, заверен с годен документ, да не са лишени от правото да гласоподават в страната членка, на която са жители.

Адресът им на престояване на територията на страната би трябвало да е годен минимум шест месеца преди датата на изборите . Освен това те би трябвало да са подали декларация в общинските администрация по адреса на престояване не по-късно от 18 септември или да са вписани в изборните описи по адрес на престояване.

Българските жители с двойно поданство , които нямат сегашен адрес отвън страната, могат да гласоподават в локалните избори, в случай че дават отговор на изискванията в Изборния кодекс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР