Втори пореден месец бизнес климатът в България запазва равнището си,

...
Втори пореден месец бизнес климатът в България запазва равнището си,
Коментари Харесай

Втори пореден месец бизнес климатът в България запазва равнището си

Втори следващ месец бизнес климатът в България резервира нивото си, демонстрира информация в Националния статистически институт. През юли общият индикатор остава на равнището си от юни (+0,1 пункта до 26,1 на сто), а покачване на съставния индикатор се следи в търговията на дребно и бранша на услугите, до момента в който в индустрията е записано понижение. Единствено в строителството съставният индикатор резервира нивото си от предходния месец.

През юни бизнес климатът резервира стойностите от май, когато записва растеж с 4 пункта на месечна база, като по отношение на април Национален статистически институт регистрира растеж на индикатора във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги, до момента в който през юни оптимизъм имаше единствено в търговията на дребно, сочи информация в Национален статистически институт.

Сред главните усложнения за предприятията, регистрирани от Национален статистически институт през юли, не престават да са несигурната икономическа среда, незадоволителната работна мощ, цените на материалите. През юли в бранш " Строителство " се появява ново терзание, обвързвано с увеличението на броя на клиентите със закъснения в заплащанията.

Мениджърите плануват опазване на нивото на продажните цени през идващите три месеца - в индустрията, строителството, търговията на дребно, услугите.

След като през януари 2023 година общият индикатор на бизнес климата резервира почти равнището си от декември 2022 година, стойностите му леко се покачиха през февруари - с 1,4 пункта, по отношение на предходния месец, през март бизнес климатът резервира нивото си от февруари, а през април 2023 година бе регистрирано покачване с 0,7 пункта спрямо предходния месец, демонстрира информация в Национален статистически институт. 

Най-чувствителното утежняване на бизнес климата в страната бе регистрирано от националната статистика през април 2020 г., в изискванията на изключително състояние в страната. Тогава бизнес анкетите на Национален статистически институт демонстрираха утежняване на стопанската обстановка във всички следени браншове. Общият индикатор на бизнес климата означи спад с 41,7 пункта по отношение на равнището си от предходния месец, което бе с 37 пункта под дълготрайната междинна стойност за последните 10 години и с 4,4 пункта над дълготрайния най-малко, маркиран през февруари 1997 година.

През юли съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 0,6 пункта. Показателят " бизнес климат в строителството " остава на нивото си от юни. " Бизнес климатът в търговията на дребно " се усилва с 0,7 пункта. През юли съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 1,1 пункта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР