Втори ден депутатите не успяха да приемат Правилник за организацията

...
Втори ден депутатите не успяха да приемат Правилник за организацията
Коментари Харесай

Втори ден депутатите не можаха да приемат правилник. Бавят се комисиите, които да обсъждат закони

Втори ден депутатите не съумяха да одобряват Правилник за организацията и активността на Народното събрание поради приключване на пленарното време. Не беше признато предлагането на " Възраждане " за удължение на работното време.

Гласуването ще продължи в петък. Това най-вероятно ще отсрочи избирането на ръководителите на парламентарни комисии, защото то не може да стартира преди правилникът да бъде признат. Без отраслови комисии пък не може да започва разискването на законодателни промени и начинания и работата на Народното събрание действително е блокирана.

По стратегия изборът на ръководители би трябвало да стане в петък, само че разпределението сред партиите зависи от договарянията за постоянно държавно управление сред първите две политически сили, които буксуват. Затова се чака това да се случи чак другата седмица.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ) предложиха на ГЕРБ да поемат водещите комисии против поддръжка на кабинет с втория мандат, който те ще получат.

Засега обаче беше реализирано единствено " джентълменско съглашение " с ГЕРБ правната комисия да бъде поверена на ПП-ДБ, само че за три месеца, след което да има ротация. Кандидатът на групировката е юристът Стою Стоев.

Междувременно от ПП-ДБ дадоха отговор на настояването на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да разгласят състав на проектокабинета си, с цел да реши партията дали може да го поддържа, че няма да се. От ПП-ДБ изрично отхвърлят да поддържат кабинет на ГЕРБ-СДС, само че желаят поддръжка за собствен.

" Очакваме Народното събрание да създава закони, а не кавги. Нашите национални избраници би трябвало да осъзнават доста ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори доста бързо, в случай че не се сформира държавно управление ", предизвести ги в това време пред публицисти президентът Румен Радев .

По думите му този метод на работа " обрича на риск и бюджета, и законите по Плана за възобновяване и резистентност, и участието ни в Шенген ".

В четвъртък въпреки всичко депутатите взеха някои решения. Отхвърлиха предлагането на " ИТН " пленарните съвещания да стартират вместо в 9.00 часа в 14.00 часа.

Не бяха подкрепени и концепциите на " Възраждане " резултатите от гласуването в комисиите да бъде отразявано в стенограмата по групи, както и да може да се желае инспекция на кворума по три пъти от всяка парламентарна група, вместо по един път на съвещание.

Не беше признато и предлагането на партията на Костадин Костадинов времето за регистрация при започване на пленарното съвещание да бъде наложително една минута. Това не е категорично регламентирано в правилника и се употребява като хватка от страна на председателстващите за понижаване на кворума, което води и до понижаване на прага гласове " за ", с които се одобряват законопроектите.

В предишния парламент депутатите трансформираха част от текстовете в правилника, тъй че с цел да стартира съвещанието, би трябвало да са се записали минимум половината плюс един депутати - т.е. 121. Така решение може да бъде взето с минимум 61 гласа " за ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР