Втори човек е починал от ебола в източния град на

...
Втори човек е починал от ебола в източния град на
Коментари Харесай

Втора смърт от ебола в Конго

Втори човек е умрял от ебола в източния град на ДР Конго, Гома, главен транспортен център, заяви за AFP медицински чиновник в страната.
" Пациент, който бе доказан с вируса на ебола в Гома, е умрял. Взети са всички ограничения за блокиране на предаване на вируса ", съобщи Жан-Жак Мюмбе, отговарящ за координацията на битката против епидемията.
Първата гибел от ебола в Гома, обявена на 16 юли, провокира вълна от безпокойствие.
Ден по-късно Световната здравна организация на Организация на обединените нации (СЗО) разгласи епидемията за „ изключителна обстановка в региона на публичното опазване на здравето от интернационална угриженост “, което има за цел да ускори световния отговор, съобщи БГНЕС.
Според данни, оповестени през днешния ден, 1 803 души са умряли, откогато хеморагичният вирус е бил регистриран в източната Демократична Република Конго на 1 август предходната година. Здравните специалисти се притесняват от огнища в огромните градове, където гъстотата на популацията и високата подвижност затрудняват изолацията на пациентите и следенето на контактите в съпоставяне със селските региони.
Първата гибел бе записана на евангелски просветител, пътувал от Гома до Бутембо, един от градовете, най-силно наранени от огнището. Докато е бил там, той проповядвал в седем църкви и постоянно докосвал богомолци, в това число заболели, преди да се върне с рейс в Гома.
Аруна Абеди, отговаряща за координирането на реакцията против ебола в Северно Киву, най-пострадалата провинция, съобщи, че вторият пациент е дошъл в лековит център " 11 дни откакто се е разболял ".
" Неговият случай беше в действителност обезсърчителен, тъй като заболяването към този момент беше в напреднал етап и той умря във вторник през нощта ", рапортува тя.
Абеди прикани обществеността да реагира бързо на признаците на ебола и „ да не крие подозрителни случаи “.
" Лечебният център не е стая за умиращи - би трябвало да докарате пациента по-рано ", приканва тя.
Гома е граничен град, ситуиран на северния бряг на езерото Киву, в непосредствена непосредственост до Руанда. Той има пристанище, което свързва Букаву и провинция Южно Киву, и летище с полети до Киншаса, Унтега Ентебе и Адис Абеба, столицата на Етиопия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР