Втората най-голяма криптовалута в света с капитализация за 220 млрд.

...
Втората най-голяма криптовалута в света с капитализация за 220 млрд.
Коментари Харесай

Заради огромните разходи за ток Etherium излиза от мините и става зелен

Втората най-голяма криптовалута в света с капитализация за 220 милиарда $ ще се промени напълно през тази година. Фондацията зад криптовалутата ще приложи различен вид блокчейн технология, с което ще понижи въглеродния й отпечатък с над 99%. В резултат криптовалутата към този момент няма да може да се добива, само че ще предлага опция за въздържан приход на вложителите си.
Етереум е доказателство, че криптовалутите не са съвършени. Инвеститорите в тях най-вероятно са забелязали, че през последните няколко месеца в някои криптоборси се виждат два етера: ETH (или ETH1) и ETH2. Цените и на двете валути са идентични, само че те в действителност са разнообразни монети. За в този момент.

Реклама
Ethereum 2.0 или ETH2 е нова версия на блокчейна на етереум, която е напълно друг механизъм за верифициране на транзакциите в мрежата. Моделът, който планът изпозлва този път е proof-of-stake. При него транзакциите се верифицират от притежателите на монетите.Той се разграничава от proof-of-work, който истинският етереум, както и биткойн, употребяват - транзакциите се верифицират от копачите, които добивайки криптовалута, в действителност пресмятат комплицирани математически уравнения, който сформират блоковете от транзакции с криптовалутата в мрежата.

Ethereum 2.0 започва паралелно с етереум още през април тази година , като към сегашния миг към момента се правят бета проби, като съгласно Ethereum Foundation по-късно тази година двете мрежи ще се слеят в една. Това значи, че стейкинг механизмът на Ethereum 2.0 ще размени напълно proof-of-work модела.

За обединение сред Ethereum Mainnet, главният блокчейн, и Beacon Chain, новата система се приказва най-малко от 2017 година, само че сега то към този момент е в много напреднал етап - Етереум започва проби за обединение на двете блокчейн мрежи на 30 май. " След дълги години работа, в опит да осъществяваме proof-of-work в Ethereum, в този момент навлизаме в последния стадий на тестване: внедряване на testnet! ", оповестиха от организацията на уеб страницата си.

Точна дата за завършване не е оповестена, само че съгласно разработчиците това се чака да се случи по-късно през тази година, най-вероятно през третото тримесечие. На 3 юни, петък, ще има и
Реклама Все по-скъпо и енергоемко
Процесът на копаене изисква все по-голяма изчислителна мощност за инспекция на транзакциите с етер, преди те да бъдат записани в обществения блокчейн. Това покачва и количество нужна електрическа енергия (ток за компютри и видеокарти), което е измежду главните аргументи за смяната.

Добивът на биткойн, да вземем за пример, сега употребява към 204 тераватчаса електрическа енергия на година, което е повече консумация на сила от някои развити страни като Швеция и Дания. Използвайки същия модел, блокчейнът на етереум също употребява голямо количество сила. Очакванията обаче са че след премонаването към proof-of-stake модел въглеродният отпечатък да намалее с до 99.95%. В момента да вземем за пример високите цени за ток (макар за битови пторебители най-малко в България те да не са се повишили) в композиция със срутва на криптовалутите прави копаенето им неизгодно. Често приходите от него отиват главно за покритие на сметките за ток, а като се постави и разхода за съоръжение сметката става на алено.
Ефектът за вложителите и миньорите след сливането
Етериум е втората по величина криптовалута след биткойн (bitcoin) с капитализация от съвсем 220 милиарда $ към 2 юни, като и тя пострада от мощния крипто спад през послендите месеци. За вложителите в етереум след прекосяването към новата система няма да има огромна смяна, или най-малко една причина за комплициране по-малко - ще остане единствено една монета с името етер.

За копачите на крипто обаче най-вероятно ще се промени всичко. Добиването на етереум с копачки към този момент ще бъде невероятно, като последният етер ще бъде изкопан тази година. Стейнкингът е процесът, който ще размени копаенето, като инспекция на транзакциите с Ethereum, откакто сливането завърши.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Икономика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Икономика Реклама
Стейкингът (или на български залагането) ще изисква потребителите да заключат несъмнено количество криптовалута, с цел да вземат участие в процеса на инспекция на транзакциите в мрецата. При proof-of-stake модела логаритъм избира кой валидатор може да добави идващия блок към блокчейн въз основа на това какъв брой криптовалута е заложил валидаторът.

Инвеститорите би трябвало да заложат минимум 32 етера, с цел да станат валидатори в мрежата на Ethereum. В момента в системата има повече от 300 хиляди Ethereum валидатори. Колкото повече ETH залага всеки валидатор, толкоз по-вероятно е валидаторът да създава блокове. Всеки път, когато валидатор верифицира блокове, валидаторът печели възнаграждение под формата на етереум за валидирането на транзакциите.

Понастоящем доходността от стейкинг в Beacon Chain на Ethereum е сред 4% и 5% на година. При цена на етереум към 1800 $ за монета, минималното условие от 32 етереума се равнява на повече от 50 хиляди $, което значи, че стейкингът за средностатистическия вложител може да се окаже прекомерно скъпо начинание.

Но самостоятелните вложители също по този начин могат да се причислят към стейкинг пулове, където вложители в етереум сплотяват своите активи и по-късно поделят облагата. Повечето огромни крипто тържища също дават стейкинг услуги за вложителите, които не желаят или не могат да отделят 32 етерума, защото стейкингът заключва средствата за избран интервал от време.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР