Втората 375-мегаватова турбина на огромния язовир „Възраждане“ (най-големият в Африка),

...
Втората 375-мегаватова турбина на огромния язовир „Възраждане“ (най-големият в Африка),
Коментари Харесай

Етиопия пусна втора турбина на най-големия язовир в Африка

Втората 375-мегаватова турбина на големия язовир „ Възраждане “ (най-големият в Африка), който Етиопия построява на Сини Нил, стартира да създава електричество, разгласи етиопският министър председател Абий Ахмед, представен от Етиопската осведомителна организация (ENA).

Министър-председателят посочи, че постигнатият до момента триумф демонстрира, че просперитетът на Етиопия сигурно ще бъде реализиран.

Първата от общо тринадесетте турбини на оборудването, която е със същия потенциал, беше въведена в употреба на 20 февруари тази година. В приключен тип най-голямата водноелектрическа централа в Африка се

чака да генерира общо сред 5000 и 6000 мегавата електрическа енергия, осигурявайки ток за към 65 милиона души. Самият язовир е по-голям от Лондон.

Ръководителят на плана Кифле Хоро съобщи, че 95 % от строителството е приключено. Степента на подготвеност на монтажните работи, свързани с производството на електричество, е 61 %. По думите му проектите са „ Възраждане “ да бъде изцяло подготвен до две години и половина.

Адис Абеба стартира построяването на язовира през 2011 година, предизвиквайки съществено напрежение със страните по долното течение на Нил - Египет и Судан.

Кайро и Хартум упорстват пълненето и потреблението на оборудването да бъде предшествано от правнообвързващо съглашение, което да подсигурява водната им сигурност.

Днешната вест идва, откакто Етиопия едностранно, без да има съглашение със страните по долното течение, извърши първата и втората фаза на запълване на язовира през последните две години и неотдавна стартира третата фаза, която ще продължи до септември, означи египетският вестник „ Ал Ахрам “.

„ Египет неведнъж стачкува против държанието на Етиопия на районно и интернационално ниво, като последното такова деяние беше трето подред писмо до Съвета за сигурност на Организацията на обединените народи (ООН) през юли по отношение на третото едностранно запълване “, отбелязва изданието. Египетският външен министър Самех Шукри дефинира продължаващото пълнене като ясно нарушаване на интернационалното право и на Принципната декларация, подписана от Етиопия, Судан и Египет през 2015 година.

Египет страда от дефицит на вода от години. В края на февруари т.г. министър председателят Мостафа Мадбули публично разгласи, че е достигнато положение на водна беднотия.

Населението надвишава 103 милиона души, а наличните водни запаси са 62 милиарда кубични метра, от които 55 милиарда кубични метра идват от река Нил.

Спорът сред трите страни не намира решение към този момент цяло десетилетие. Последният кръг от несполучливи договаряния се организира с посредничеството на Африканския съюз (АС) в столицата на Конго, Киншаса през април 2021 година.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР