Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева,

...
Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева,
Коментари Харесай

Българката, покорила Еверест: Оттам виждаш, че земята е кръгла

Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце

“Най-добрият планинар е живият алпинист”. Това показа предПетя Колчева. Тя е първата българка, покорила най-високата точка на света. Втора след нея името си в историята записа Силвия Аздреева, която покори Еверест и Лхотце.

Според Колчева триумфът на Силвия Аздреева е по-добър и от на Христо Проданов, който първи изкача върха през 80-те години.

"Пълни ме с възторг. Виждам, че хората й завиждат, тъй като считат, че в случай че имаш пари - Еверест е в краката ти и наложително ще се качиш на Еверест. Това надълбоко не е правилно. Отделно тя слезе и качи и Лхотце, а това не е реализирано даже и от Христо Проданов ", съобщи Колчева.

Петя не познава Силвия, само че няма самообладание да я прегърне на летището, когато се прибере у нас.

"Този план е доста комплициран, откъм психическа позиция, откъм цялостна организация - шапка й смъквам по тази причина, че е съумяла. ", споделя алпинистката.

Да се качиш на покрива на света, да преодолееш себе си и да пренебрегнеш околните си, които те чакат - се възнаграждава с несравним спомен споделя първата българка покорила Еверест.

"Когато изгрева се появи над хоризонта - виждаш дъгата на земята. Толкова си високо, че виждаш, че земята е кръгла ", споделя още Петя Колчева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР