Втора градска болница засега преструктурира само едно отделение за пациенти

...
Втора градска болница засега преструктурира само едно отделение за пациенти
Коментари Харесай

Коронавирусът и Втора градска болница: доколко е готова да приема пациенти

Втора градска болница към този момент преструктурира единствено едно поделение за пациенти с ковид откакто 85 чиновници в лечебното заведение са подали документи за овакантяване. Според тях в болничното заведение няма нито подобаващи експерти, нито нужното съоръжение.

Недоволството

В понеделник във Facebook като представител на лекарите-специализанти във Втора градска болница Лина Колева разгласява декларация. В нея написа, че нямат опит с " лекуване на инфекциозно заболели, както и такива с тежка дихателна непълнота. Освен това сме и една от дребното лечебни заведения в София без обособено поделение по реанимация, а точно реанимационните условия са от основно значение в ефикасната битка с COVID-19. "

Доктор Георги Тодоров, който е завеждащ на интензивното поделение и има над 30 годишен опит в болничното заведение, е измежду подалите заявление за овакантяване. " Оказа се, че шефът приказва едно, а нашите благоприятни условия са други. Не можем да лекуваме пациенти с ковид, нямаме съоръжение! ", оплаква се пред " Дневник " лекар Тодоров. По думите му в понеделник от администрацията са раздали спомагателни контракти на работещите във Втора градска. " Срещу 600 лв. ще стартираме да работим в инфекциозна среда, тъй като нашите контракти не включват тези условия на работа. Така стана нервността, в която главният състав напусна и в този момент връщане обратно не знам по какъв начин ще стане ", споделя лекарят.

От Българския лекарски съюз (БЛС) не поддържат недоволните във Втора градска болница и считат, че при изключително състояние би трябвало всеки доктор да бъде разполагаем. " В последна сметка ние сме лекари и учим медицина шест години, безусловно всички специалности! След това, дали ще специализираме като кардиолози, гастроентерелози или други специалности, това не значи, че ние не се приготвяме да се борим с инфекциозни болести ", разяснява доктор Асен Медждиев от Столичната лекарска гилдия на БЛС.

След като вниманието на медиите се концентрира върху недоволството в общинската Втора градска болница, кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че там е планувано да бъдат настанявани пациентите с по-леки признаци. Намерението е инфектираните с ковид в тежко положение да се хоспитализират във Военномедицинска академия (ВМА), Инфекциозната болница в София, " Пирогов " и Университетската болница " Александровска " в столицата.

Апаратура, защитни дрехи, личен състав

Втора градска болница има два апарата за инвазивна вентилация, споделя доктор Лина Колева, която е специализант в лечебното заведение. Такива дихателни апарати са нужни на тежки пациенти с COVID-19.

След като вниманието на шефа на болничното заведение, кмета на София и медиите се концентрира върху проблемите във Втора градска, лекарите са били уверени, че има защитни дрехи. До думите на Асен Медждиев от Столичната лекарска гилдия на БЛС за лечебното заведение има 540 костюми. Частна болница пък ще подари уред за обдишване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сподели, че Столичната община ще покрие разноските на Втора градска болница за пациенти с ковид до момента в който управляващите вземат решение по какъв начин ще работят на Национално равнище.

През идващите дни ще стане ясно, дали недоволните от Втора градска болница ще отдръпват документите си за овакантяване. Извън тях, по думите на шефа в лечебното заведение към този момент остават да работят 250 души. В болничното заведение има лекари, които към този момент са се съгласили да работят с пациенти с COVID-19.

Преструктурирането

Пред " Дневник " шефът на Втора градска болница доцент Стефан Узунов сподели, че на 12 март е получил заповед от Регионалната здравна ревизия (РЗИ), че лечебното заведение би трябвало да се реорганизира и да отдели 50 кревати за пациенти с COVID-19. Така в границите на 72 часа болничното заведение е освободена, макар че нейният потенциал е за доста повече от 50 кревати - тежките пациенти са преместени на други места, другите са били изписани. " Няма по какъв начин да не опразним лечебното заведение. Втори ден лечебното заведение е празно и не можем да съберем доброволци за работа с ковид ", твърди шефът. По думите на доцент Узунов недоволството е назряло, когато през вчерашния понеделник е забранил излизането в заплатен и неплатен отпуск на всички чиновници.

Независимо дали повода е в това или в дефицита на експерти и инсталация, след медийното внимание кметът Йорданка Фандъкова заяви, че към този момент във Втора градска болница се приготвя едно поделение за пациенти с COVID-19. Това е клиниката по пулмология, достъпът до която е обособен от останалата част на лечебното заведение.

На 11 март министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев е издал заповед, която касае преструктурирането на лечебни заведения в областите, където има пациенти с ковид. В нея не се загатват съответни лечебни заведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР